UDMR: Trebuie eliminate toate pensiile speciale

19.06.2019 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Trebuie eliminate toate pensiile speciale

Senatul a dezbătut, miercuri, o inițiativă legislativă care prevedea eliminarea parțială a pensiilor de serviciu. Propunerea liberalilor prevedea abrogarea pensiilor pentru unele categorii de angajați. UDMR a propus eliminarea tuturor pensiilor speciale și de serviciu, precum și a indemnizației senatorilor și deputaților asemănătoare pensiei speciale.

„Inițiativa prevede soluții parțiale, incomplete și favorizează unele categorii de angajați, astfel că UDMR nu a putut fi de acord cu forma propusă a inițiativei. Susținem, însă, necesitatea eliminării tuturor pensiilor speciale pentru senatori și deputați, judecători, membrii Curții Constituționale, a tuturor funcționarilor publici din instanțe, parchete, din Parlament, dar și a personalului din armată, poliție, jandarmerie și serviciile secrete”,  a declarat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.  

Legiuitorii UDMR au propus 12 amendamente la inițiativa legislativă, care ar prevedea eliminarea tuturor pensiilor și îndemnizațiilor speciale și de serviciu. Amendamentele au fost respinse în timpul lucrărilor din comisiile de specialitate, astfel că senatorul UDMR, Derzsi Ákos, membru al Comisiei pentru muncă a Camerei superioare a Parlamentului, a susținut și în plen toate inițiativele propuse de UDMR.  

Cea mai mare parte a banilor publici cheltuiți pentru plata pensiilor speciale vizează pensiile personalului din serviciile secrete, cel militar, a polițiștilor și a jandarmilor, a adăugat Derzsi Ákos,  menționând că inițiativa liberalilor nu ar fi abrogat și aceste drepturi speciale.  

Nu putem sprijini o inițiativă incompletă și discriminatorie, care nu ar fi eliminat cele mai costisitoare pensii speciale pentru bugetul public, astfel că senatorii UDMR s-au abținut la votul din plen”, a subliniat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.  

Majoritatea senatorilor a votat împotriva inițiativei, Camera decizională fiind Camera Deputaților în cazul acestui proiect de lege. UDMR va susține, în continuare, eliminarea tuturor pensiilor speciale și necesitatea unor pensii corecte și echitabile, bazate pe sistemul contributiv pentru toți cetățenii, indiferent de domeniul de activitate. 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.