Una dintre condițiile fundamentale pentru restabilirea încrederii în relația majoritate și minoritate este ca România să își respecte deciziile asumate în Rezoluția de la Alba Iulia - a declarat deputatul UDMR, Márton Árpád

04.05.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Una dintre condițiile fundamentale pentru restabilirea încrederii în relația majoritate și minoritate este ca România să își respecte deciziile asumate în Rezoluția de la Alba Iulia - a declarat deputatul UDMR, Márton Árpád

„Cu prilejul centenarului Marii Uniri cerem doar să se respecte ceea ce ne-a fost promis în 1918 la Alba Iulia”, a declarat deputatul Márton Árpád, viceliderul grupului UDMR, după ce Camera inferioară a Parlamentului a aprobat, în calitate de for decizional, proiectul de lege care reglementează instituirea ca distincţii a medaliilor comemorative aniversare „100 de ani de la constituirea Statului Naţional Unitar Român”. De asemenea, propunerea legislativă prevede stabilirea sumei alocate din bugetul de stat prin Hotărâre de Guvern, destinată cheltuielilor pentru organizarea manifestărilor, ceremoniilor şi activităţilor prevăzute în acest sens.

Deputații UDMR nu au votat în favoarea adoptării proiectului de act normativ.

În cadrul intervenției din plen, deputatul Uniunii a prezentat amendamentele înaintate de UDMR, potrivit cărora, până la data de 1 decembrie 2018, legislaţia din România să includă promisiunile prevăzute în Rezoluţia de la Alba Iulia, în ceea ce priveşte drepturile individuale şi colective ale minorităţilor naţionale.

În poziția sa, Márton Árpád a citat pct. 1 din art. III al Rezoluţiei de la Alba Iulia, care precizează: „Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie, prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării, în proporţie cu numărul indivizilor care-i alcătuiesc”.

Deputatul Marton Arpad a mai precizat că: ”De fapt, dacă este centenar, este centenarul acestei promisiuni. Din 1990 suntem prezenți în Parlament, milităm pentru aceste deziderate. Obiectivul nostru a rămas neschimbat, indiferent că ne-am aflat la guvernare sau în opoziție. Mai multe drepturi, mai multă siguranță pentru comunitatea noastră, mai mult respect pentru maghiarii din România. În pofida numeroaselor realizări, lupta noastră nu a luat sfârșit și nici nu poate ajunge la final până când nu vom redobândi drepturile care se cuvin minorității maghiare. Promisiunile acestor drepturi sunt incluse și în Rezoluția din 1918 de la Alba Iulia, însă, deocamdată, nu au fost incluse în legislaţia românească dar, aceste drepturi obținute, împreună cu alte promisiuni care nu au fost puse în practică, ar putea foarte uşor să fie aplicate în următoarele luni, până la data de 1 decembrie 2018. Colegii politicieni ai majorității trebuie să înțeleagă că este în favoarea întregii societăți dacă vor fi respectate drepturile promise minorităților naționale, dacă aplicarea legilor care protejează minoritățile nu este în mod constant îngreunată. Obiectivele comunității maghiare din Transilvania sunt legitime. Ne dorim o țară în care relația dintre minoritate și majoritate este soluționată în mod normal. Ne dorim o țară în care membrii comunității maghiare nu sunt considerați cetățeni de rangul doi, ci factori constituanți ai statului. Ne dorim o țară în care maghiarii pot trăi cu demnitate”.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.