Vrem alegeri anticipate dar numai în condiții de maximă legalitate

11.02.2020 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Vrem alegeri anticipate dar numai în condiții de maximă legalitate

Vrem alegeri anticipate dar numai în condiții de maximă legalitate – este declarația președintelui UDMR, Kelemen Hunor din cadrul discuțiilor de astăzi cu premierul desemnat

OUG adoptată săptămâna trecută modifică în mod mascat sistemul electoral actual, deoarece ar permite oricui să voteze pe orice listă de județ - indiferent de domiciliul stabil din cartea de identitate. De exemplu, dacă 100.000 de studenți sau 70.000 de persoane fără viză de flotant vor putea vota în județul Cluj, atunci rezultatul județului Cluj va fi distorsionat.

De asemenea, OUG creează posibilitatea organizării în aceeași zi a alegerilor locale și parlamentare, însă această prevedere a fost declarată, în mod repetat, neconstituțională de Curtea Constituțională.

Avem și altă o situație cu care nu putem fi de acord: am intrat in procedura de 60 de zile prevăzute de Constituție pentru dizolvarea Parlamentului, perioadă în care trebuie să respingem de două ori investirea guvernului pentru a se ajunge la convocarea alegerilor anticipate – însă nici până în prezent nu cunoaștem regulile jocului, nu cunoaștem textul OUG.

Există, deci, două posibilități pentru declanșarea alegerilor anticipate:

1. Având în vedere cadrul legal actual, să stabilim data alegerilor anticipate pentru 5 iulie (deoarece mai curând nu este posibil).

2 Să adoptăm un proiect de lege prin care să reducem termenul de 90 de zile, dar să nu mai reglementăm și celelalte aspecte, pentru a nu schimba regulile jocului din mers.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.