Kelemen Hunor

"Nici maghiarii și nici românii nu cred că soluția va veni de la Moscova; a crescut încrederea în instituțiile UE" - Interviu Agerpres

12.05.2014 | Relaţii externe , Actualitate politică , alegeri europarlamentare
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Foto: (c) Angelo BREZOIANU/AGERPRES FLUX

Încrederea maghiarilor din România în instituțiile europene este mai mare decât în instituțiile naționale și a crescut în contextul crizei din Ucraina, iar pentru comunitatea maghiară din țara noastră este important ca unele aspecte care privesc siguranța identității naționale să fie în competența Uniunii Europene, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a vorbit și despre temele europene abordate în cadrul campaniei electorale, dar și despre provocarea pe care o reprezintă atingerea pragului electoral de cinci la sută de către formațiunea pe care o conduce.

 

AGERPRES: Care este principalul mesaj pe care-l transmiteți alegătorilor pentru scrutinul europarlamentar? 

 

Kelemen Hunor: Noi, în această perioadă, înainte de a spune să vină la vot, și acesta este principalul mesaj — să încurajăm prezența și să asigurăm o prezență cât mai semnificativă la vot — vorbim despre temele europene. Încercăm să evităm scandalurile din politica internă, încercăm să nu vorbim despre lucrurile care nu au legătură cu Parlamentul European și cu Uniunea Europeană și este destul de dificil, eu trebuie să recunosc. Dar, dacă faci cu bun simț și aduci toate argumentele și ai și răbdare, atunci încet-încet oamenii devin atenți. (...) Noi spunem că a fost o alegere corectă, o alegere absolut necesară, să aderăm la Uniunea Europeană. Că se mai pune această problemă: a fost bine sau nu a fost bine că noi am aderat la UE? Și noi spunem de fiecare dată că da. Și putem da foarte, foarte multe argumente, dincolo de argumentele culturale, că aparținem culturii europene și nu aveam o altă soartă.

 

Noi spunem că — Comunitatea Europeană, Comunitatea Cărbunelui și Oțelului din anii '50 și Comunitatea Economică Europeană, până la UE, a fost o sursă de pace, de stabilitate, de siguranță și de prosperitate pentru cetățenii Europei. Ce dorește orice om? Dorește să trăiască în pace, în siguranță, într-o prosperitate și să aibă un viitor predictibil. Din acest punct de vedere, niciodată nu a fost livrat acest pachet dinspre Est, tot timpul a fost livrat dinspre Vest. Și de aceea noi credem că soarta noastră, din acest punct de vedere, rămâne și trebuie să fie în cadrul UE.

 

Mai spunem anumite lucruri importante. UE, și trebuie să fim foarte sinceri cu oamenii, nu este o creație perfectă. A fost creată de om și orice creație omenească are imperfecțiunile ei. Dar poate fi modificată, poate fi îmbunătățită și așa cum această construcție s-a schimbat enorm de mult în anii '50, până în 2014, vor fi schimbări în continuare.

 

Competențele s-au lărgit și aici trebuie să spunem că pentru comunitatea noastră, pentru maghiarii din România e important ca unele aspecte care privesc siguranța identității naționale să fie în competența UE. Și de aceea e necesar să fim acolo, să susținem cauza României, de fiecare dată, și să susținem cauza comunității noastre. Și aici nu există nicio contradicție între cele două scopuri fundamentale, până la urmă, și nici nu trebuie să fie nicio contradicție. (...) Mesajul nostru este: Da, trebuie să dăm prin votul nostru un mesaj că există o comunitate puternică și există o țară puternică.

 

Trebuie să avem legitimitatea cât mai solidă când trimitem echipa României, inclusiv reprezentanții noștri, reprezentanții UDMR.

 

AGERPRES: Care este miza alegerilor europarlamentare la nivel național și european? 

 

Kelemen Hunor: La nivel național, prima dată trebuie să transmitem acest mesaj: că înțelegem ce înseamnă UE, nu numai că înțelegem, dar trebuie să dăm un mesaj că considerăm prezența noastră una importantă în UE. Legitimitatea alegerilor, sigur că și cu 20% alegerile vor fi validate, dar forța noastră nu e aceeași. Pe de altă parte, există un euroscepticism în foarte multe țări și probabil că va crește prezența partidelor de extremă dreapta sau de extremă stânga, a partidelor care nu au încredere neapărat în viitorul UE. Și de aceea, noi trebuie să dăm un mesaj, cel puțin din această zonă, din România, din țara noastră: că avem încredere în viitorul UE, fiindcă în această lume globalizată, când există o competiție uriașă între națiuni și între diferite structuri supranaționale, este un vis să creadă cineva că un stat național, un stat mic cum este România, până la urmă, sau chiar Polonia, sau chiar Germania, (...) statul cel mai puternic din UE, va reuși singur în competiție cu SUA, cu China, cu India, cu țările din America Latină și toate țările care în ultima perioadă au cunoscut o creștere substanțială.

 

Deci, aici ori vom reuși împreună, ori vom pierde fiecare pe mâna lui. (...) Eu cred într-o Uniune mult mai puternică din punct de vedere politic, cu o coordonare mult mai eficientă, poate mai puțin birocratică și în unele chestiuni mult mai eficientă ca și decizie, ca și rapiditatea luării deciziilor.

 

AGERPRES: Cum îi veți convinge pe alegători să iasă la vot având în vedere că prezența la urne în România la precedentele alegeri pentru PE a fost sub media europeană? 

 

Kelemen Hunor: Le vom explica miza alegerilor europene. Sigur, când te întâlnești cu alegătorii trebuie să le spui în câteva cuvinte. (...) Eu cred că marea majoritate a oamenilor înțeleg ce le spunem și nu trebuie să-i minți. Nu trebuie să le spui: domnule, dacă vii la vot mâine va fi raiul pe pământ sau se va schimba viața ta extraordinar în bine. (...) Trebuie să spui că aici nu vorbim despre un medicament. Uniunea Europeană nu este un panaceu miraculos, (...) este un medicament care tratează anumite boli cronice, dar nu (...) aduce și nu livrează minuni. În politică, de obicei, nu trebuie să aștepți minuni. Și dacă explici acest lucru și dai și câteva exemple bune (...) atunci oamenii înțeleg. Oamenii sunt raționali, doar politicienii au impresia că oamenii nu înțeleg și unii politicieni au impresia că oamenii se uită de dimineața până seara la televiziuni și la tot ce se întâmplă și la tot scandalul transmis prin televiziuni.

 

AGERPRES: Atingerea pragului electoral de 5% reprezintă o provocare pentru UDMR? Sau nu aveți emoții din acest punct de vedere? 


Kelemen Hunor: Este o provocare, dar nu avem emoții. Pentru noi tot timpul este o provocare, eu trebuie să recunosc și aș fi ipocrit dacă nu aș recunoaște, dar nu am emoții.

 

AGERPRES: Vi s-a reproșat că periclitați reprezentarea comunității maghiare în Parlamentul European, pentru că nu ați dorit să faceți o coaliție cu celelalte partide maghiare. În timpul campaniei v-ați orientat și către simpatizanții celorlalte formațiuni maghiare? 

 

Kelemen Hunor: Nu știm cine ne-a reproșat, pentru că alegătorii nu au făcut-o. (...) Nu comentez frustrările politicienilor care sunt în afara terenului. De la nici un alegător nu am auzit acest reproș și noi, de fiecare dată, spunem că, da, cu Partidul Civic Maghiar am ajuns la o înțelegere fiindcă ei au fost capabili să dialogheze și nu au avut așteptări absurde. Și trebuie să spunem de fiecare dată și spunem că noi îi reprezentăm pe toți maghiarii din România și pe cei care, eventual, nu ne-au votat și așteptăm să ne voteze. Dar eu de la nici un alegător nu am primit acest reproș. Și mai ales că în acest moment nu există o competiție între partidele maghiare, pentru că asta e situația, am reușit să gestionăm această treabă destul de bine.

 

AGERPRES: Așadar, vă adresați și alegătorilor celorlalte formațiuni maghiare. 


Kelemen Hunor: Absolut. Ne adresăm tuturor maghiarilor, dar și românilor. (...) Eu spun foarte sincer că sunt zone unde mai primim și voturi de la români, nu spun că primim sute de mii de voturi, dar sunt români care ne votează.

 

AGERPRES: Fostul candidat de pe lista UDMR de acum patru ani — Tokes Laszlo — candidează acum pe lista FIDESZ, în Ungaria, și susține că va reprezenta comunitatea maghiară din România. Cine îi va reprezenta, de fapt, pe maghiarii din România în Parlamentul European? 

 

Kelemen Hunor: Maghiarii au luat o decizie, ultima dată în 2012 și 89% au luat o decizie cunoscută: noi reprezentăm maghiarii din România. Și această decizie va fi confirmată și pe 25 mai. În această campanie electorală și noi am avut și o precampanie când am strâns semnăturile pentru a putea candida, foarte sincer spun și corect spun că niciun om nu m-a întrebat despre Tokes și soarta politică a lui Tokes. Nu asta este întrebarea oamenilor. De aceea nici nu răspund la această întrebare și nici nu vreau să intru în această dezbatere pentru că nu este cazul. Nu candidează în România, drum bun, sănătate multă, succes!

 

AGERPRES: Dar europarlamentarii dumneavoastră vor colabora cu Tokes Laszlo? 

 

Kelemen Hunor: În interiorul Partidului Popular European vom colabora cu toți membrii din PPE.

 

AGERPRES: Ce atuuri au candidații dvs? 


Kelemen Hunor: Au experiență, sunt oameni credibili, au confirmat până acum și de fiecare dată când era nevoie de ei au fost pe baricade. Au avut o activitate solidă în Parlamentul European, atât Winkler, cât și Sogor, au făcut și multe rapoarte și au stat și la dispoziția alegătorilor. Fiindcă este un lucru important, nu ca să rezolvi problemele lor, pentru că sunt multe probleme pe care nu poți să le rezolvi nici în Parlamentul României, nici în Parlamentul European. (...) Deci, oamenii așteaptă să mergi și să-i asculți, să poți să dai răspunsuri la problemele lor, așteaptă acest lucru de la aleșii lor. Și de aceea eu cred că orice om politic, indiferent că e europarlamentar sau primar într-o comunitate mică sau într-un oraș mai mare sau este parlamentar trebuie să fie în contact direct cu cetățenii.

 

AGERPRES: Maghiarii din România au încredere în instituțiile europene sau și în rândul lor se manifestă o doză ridicată de euroscepticism? 

 

Kelemen Hunor: Noi facem sondaje de foarte mulți ani și facem și comparațiile necesare și am constatat că după 2007, mai ales în 2010-2011, când criza economică și-a făcut simțite efectele, a fost o doză de euroscepticism. Dar, față de anul trecut, în acest an am constatat, în mod surprinzător, dar poate nu e o surpriză așa de mare și avem și explicațiile noastre, (...) că a început să crească încrederea oamenilor în UE, în instituțiile europene. Este mai mare încredere decât în instituțiile naționale și se explică și prin faptul că facem o campanie de conștientizare a rolului și necesităților privind UE, dar în același timp și criza din Ucraina a arătat că pacea, siguranța, stabilitatea vor veni dinspre Bruxelles, cu toate că răspunsurile nu de fiecare dată sunt coerente, nu de fiecare dată sunt rapide. Dar aici nici maghiarii și nici românii nu cred că soluția va veni de la Moscova. Și poate că și această situație a mai crescut atenția și încrederea oamenilor în instituțiile europene.

 

AGERPRES: Caracterizați în câteva cuvinte campania electorală pentru europarlamentare din România. E diferită față de acum patru ani? 

 

Kelemen Hunor: Față de acum patru ani nu există diferențe, în sensul că, din păcate, campania este dominată de temele interne și nu de temele europene și poate că asta este cea mai mare greșeală strategică. Momentan poți să obții voturi pe teme interne și, până la urmă, din logica partidelor politice, poate să fie o opțiune, dar oamenii rămân cu un gust amar. Sunt alegeri europarlamentare și ei nu aud despre temele europene și de aceea eu cred că avem responsabilitatea majoră, noi, politicienii, să nu ocupăm toată campania doar cu temele din politica internă, care sunt importante, nu spun că nu sunt importante, în unele cazuri sunt vitale, dar trebuie să spunem că în această perioadă e bine să vorbim despre teme europene chiar dacă sunt neplăcute. (...) Am văzut că, dacă vorbești despre teme europene, oamenii devin atenți, devin deschiși, pun întrebări și trebuie să știi să le răspunzi.

 

AGERPRES/(A — autor: Gina Ștefan, editor: Georgiana Tănăsescu), 12.05.2014

 

Atenţie! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.