Prima pagină > Ştiri
Formalizarea Europei cu mai multe viteze, certificatul de deces al proiectului european
Formalizarea Europei cu mai multe viteze, certificatul de deces al proiectului european
14.03.2017 | Parlamentul European

Formalizarea Europei cu mai multe viteze printr-o declarație oficială a liderilor UE nu va însemna altceva decât certificatul de deces al proiectului european, consideră deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).


Horváth Anna demisionează din funcția de viceprimar și va fi numită în funcția de vicepreședinte executiv al UDMR
Horváth Anna demisionează din funcția de viceprimar și va fi numită în funcția de vicepreședinte executiv al UDMR
11.03.2017 |

”Cine mă cunoaște știe că sunt o persoană activă, căreia îi place și poate să muncească foarte mult. Pentru mine, aceste cinci luni de interdicție, care par să nu aibă nicio limită în timp, nicio perspectivă, este o situație pe care nu mi-o mai pot asuma. Din aceste considerente am luat decizia de a-mi înainta demisia din funcția de viceprimar al Clujului la următoarea ședință a Consiliului Local”, a declarat, azi, 9 martie, în cadrul unei conferințe de presă, Horváth Anna. Politicianul UDMR va fi numit în funcția de vicepreședinte executiv pentru administrațiile publice locale al UDMR. Decizia urmează să fie confirmată la următoarea ședință a Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) UDMR. 


Învățământul a rămas în urma realităților contemporane
Învățământul a rămas în urma realităților contemporane
11.03.2017 |

Sistemele de învățământ au rămas în urma realităților contemporane și sunt deconectate de la nevoile pieței forței de muncă. Aceste deficiențe au efecte negative extrem de puternice în rândul tinerilor care nu primesc informații elementare despre economie, comerț și funcționarea piețelor, a afirmat deputatul european (UDMR, PPE), Iuliu Winkler, joi, la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri care a avut ca temă ”Rolul comerțului în societatea europeană”.


UDMR: Sub masca luptei anti-corupție, în România are loc un proces de  discreditare a persoanelor – punerea sub acuzare lui Markó Attila a fost facuta  în baza unor acuzații insuficiente
UDMR: Sub masca luptei anti-corupție, în România are loc un proces de discreditare a persoanelor – punerea sub acuzare lui Markó Attila a fost facuta în baza unor acuzații insuficiente
08.03.2017 |

„Sub pretextul luptei anti-corupție, în România are loc un proces de  discreditare, iar acest aspect este dovedit foarte clar și de dosarul pe care Parchetul de pe lângă ÎCCJ l-a restituit Direcției Naționale Anticorupție,   în baza căruia au fost aduse acuzații nefondate la adresa  lui Marko Attila și altor 9 persoane. Motivarea Curții  arata clar faptul că, dosarul în baza căruia a fost întocmit rechizitoriul, nu a conținut documente suficiente, întrucât nu este dovedit că membrii ANRP ar fi supraestimat valoarea terenului. Acest lucru înseamnă, practic, că în anii precedenți Markó Attila a fost acuzat pe nedrept, deoarece dosarul întocmit de Parchet nu reflectă realitatea și nu este întocmit in conformitate cu procedura juridică necesară în astfel de cazuri. În aceste condiții acuzațiile nu au nicio bază legală. Cine va trage la răspundere DNA pentru că a  acuzat pe nedrept un om, afectându-i, astfel, într-un mod atât de grav viața și cariera?”, a declarat președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, după ce ÎCCJ a retrimis la DNA dosarul în care Markó Attila și alte 9 persoane,  membri ai ANRP, au fost acuzați  de acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren.


Márton Árpád: Ar trebui găsite soluții legislative la problema imobilelor dezafectate
Márton Árpád: Ar trebui găsite soluții legislative la problema imobilelor dezafectate
08.03.2017 |

„Trebuie găsită o soluție rapidă pentru problema imobilelor dezafectate aflate în proprietatea statului și solicitate de administrațiile locale. Acestea, în perioada comunismului, au fost gestionate de ministerele de resort, în timp ce astăzi sunt în administrarea sindicatelor și diferitelor instituţii ale statului. De 23 ani nici statul și nici administrația locală nu au investit în aceste imobile, astfel încât majoritatea sunt în ruină. Problema acestor imobile a devenit una acută, care putea fi abordată printr-o lege elaborată din inițiativa membrilor comisiilor administrative și juridice ai tuturor forțelor politice, deoarece în orașele noastre sunt numeroase proprietăți care sunt deținute de către diferite instituții centrale, dar nu sunt utilizate. În multe cazuri, clădirile dezafectate sunt în centrele orașelor”, a declarat deputatul UDMR, Márton Árpád, viceliderul de grup al Uniunii, după ce Camera Deputaților a propus spre respingere inițiativa legislativă privind transmiterea unor bunuri imobile dezafectate din domeniul privat al statului şi administrarea autorităţii publice centrale în proprietatea privată a autorităţilor administraţiei publice locale.


Comisia pentru învățământ a Senatului a aprobat majorarea salariilor personalului didactic auxiliar
Comisia pentru învățământ a Senatului a aprobat majorarea salariilor personalului didactic auxiliar
08.03.2017 |

„Personalul auxiliar din grădinițe și școli nu a beneficiat de mărirea de salariu de 15 la sută acordată pentru pedagogi, profesori universitari și personalul didactic auxiliar din învățământul superior. Ordonanța de Urgență a Guvernului, avizată favorabil de către Comisia Senatului pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, este menită să repare această situație inechitabilă. De mărirea de salariu prevăzută de actul normativ respectiv ar beneficia 53.000  de persoane, va crește salariul portarilor, a personalului din bucătării, a dădacelor, a asistentelor și a personalului care asigură curățenia în instituțiile de învățământ, în funcţie de calificarea și gradul angajaților.UDMR a votat în favoarea actului normativ”, a explicat senatorul UDMR, Novák Csaba Zoltán, în urma ședinței de marți, 7 martie a Comisiei Senatului pentru învăţământ.


Proiectul de lege UDMR care oferă soluții pentru problema creditelor ipotecare – adoptat din nou în Senat
Proiectul de lege UDMR care oferă soluții pentru problema creditelor ipotecare – adoptat din nou în Senat
07.03.2017 |

„În luna noiembrie a anului trecut, Parlamentul a adoptat pentru prima dată proiectul de lege inițiat de UDMR, care ar ajuta persoanele fizice beneficiare de credite ipotecare, aflate în imposibilitatea de plată a ratelor bancare. Conform propunerii lansate de UDMR, aceasta ar permite administrațiilor locale ca, din resurse proprii, să achiziționeze bunurile imobiliare care urmează să fie scoase la licitație, după care să le închirieze proprietarilor, locatarilor anteriori. În luna decembrie a anului trecut, șeful statului, Klaus Iohannis, a retrimis proiectul de lege în Parlament spre reexaminare”, a declarat senatorul UDMR, Cseke Attila, liderul grupului din Senat, după ce proiectul de act normativ s-a aflat luni, din nou, în dezbaterea plenului.


Un FUEN puternic este garanția respectării drepturilor minorităților naționale – președintele FUEN s-a întâlnit cu membrii grupurilor parlamentare ale UDMR
Un FUEN puternic este garanția respectării drepturilor minorităților naționale – președintele FUEN s-a întâlnit cu membrii grupurilor parlamentare ale UDMR
07.03.2017 |

FUEN este organizația umbrelă care și-a asumat reprezentarea numeroaselor minorități naționale autohtone din Europa, prin urmare, un FUEN puternic este garantul respectării drepturilor noastre minoritare. În ultimii ani am susținut de mai multe ori în cadrul Adunărilor Parlamentare ale Consiliului European înființarea unui intergroup pentru minorități, cu scopul de a consolida protecția minorităților naționale în Europa. FUEN are un rol major în acest domeniu, în consecință este nevoie de un parteneriat eficient între organizație și legiuitorii UDMR”, a declarat Korodi Attila, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, în urma întâlnirii care a avut loc luni, 6 martie, între grupul parlamentar UDMR și președintele FUEN.