Prima pagină > Ştiri
Tánczos Barna: Ar trebui asigurate competențe mai largi grupurilor de acțiune locală, în cadrul programelor de dezvoltare rurală
Tánczos Barna: Ar trebui asigurate competențe mai largi grupurilor de acțiune locală, în cadrul programelor de dezvoltare rurală
22.07.2017 | Actualitate politică

Finanțările europene pentru dezvoltare rurală ar fi mai eficiente dacă grupurile de acțiune de pe plan local, asociațiile de tip Leader, ar beneficia de mai multe competențe. În prezent, aproximativ 3-5 la sută din sumele alocate revin acestor grupuri, însă scopul ar fi ca acest procent să ajungă la 20-30 la sută, deoarece asociațiile LEADER sunt capabile să dirijeze cheltuirea fondurilor în funcție de prioritățile din plan local și să stabilească o direcție pentru utilizarea lor, care să contribuie în cel mai eficient mod la dezvoltarea agriculturii în regiune", a spus senatorul UDMR, Tánczos Barna, în cadrul dezbaterii de vineri, 21 iulie, de la Băile Tușnad, intitulată ”Viitorul agriculturii în Uniunea Europeană”. Participanții la dialog au vorbit despre necesitatea elaborării după anul 2020 a unei politici agrare comune la nivelul UE, dar și despre obiectivele principale pe care aceasta ar trebui să le cuprindă în planul bugetar pentru următorii 7ani.


Csép Éva Andrea: UDMR susține crearea unei piețe a forței de muncă care oferă un viitor tinerilor aici, acasă
Csép Éva Andrea: UDMR susține crearea unei piețe a forței de muncă care oferă un viitor tinerilor aici, acasă
21.07.2017 | Actualitate politică

Scopul Uniunii este crearea unei piețe a forței de muncă, unde tinerii își găsesc locul, și care poate contracara decizia de emigrare. Avem nevoie de certitudine legislativă, de inițiative sustenabile, flexibile și competitive. Trebuie să creăm un cadru legal care permite diferitele  forme de prestare a muncii, altele decât cele prevăzute în Codul muncii, care și-a pierdut deja valabilitatea. Avem nevoie de școli profesionale competitive, capabile de a  oferi o calificare adecvată. Sprijinim inițiative menite să accelereze gradul de ocupare al tinerilor aflați la începutul carierei, ca de exemplu acordarea indemnizațiilor pentru locuințe și scutiri de la plata impozitelor pentru tinerii profesioniști”, a declarat ieri deputatul UDMR din județul Mureș, Csép Éva Andrea, la Băile Tușnad, unde a susținut un discurs pe tema ocupării pieței forței de muncă. 


Pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, este nevoie de voință politică și de un fundal instituțional coerent
Pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, este nevoie de voință politică și de un fundal instituțional coerent
21.07.2017 | Mediu

Între 18 și 21 iulie, consilierul de stat Borbély László a luat parte, la New York, la Forumul politic ONU la nivel înalt. Acesta a fost cel de al doilea forum politic ONU la nivel înalt organizat în continuarea reuniunii la cel mai înalt nivel pe tema dezvoltării durabile, summit ținut acum doi și la care 193 de state membre ale organizației mondiale au adoptat, cu unanimitate de voturi, noul acord-cadru global asupra dezvoltării durabile (documentul Agenda 2030), care și-a fixat ca țintă, până în anul 2030, eradicarea sărăciei și construirea unui viitor sustenabil.


UDMR se adresează ANFP în cazul numirii lui Ioan Țene
UDMR se adresează ANFP în cazul numirii lui Ioan Țene
21.07.2017 | Cluj Napoca

Urmând seria procedurilor oficiale, primul demers pe care îl vom întreprinde va fi formularea unei plângeri la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Primăria municipiului Cluj Napoca referitor la numirea lui Ioan Țene ”, a declarat Csoma Botond, președintele organizației județene a UDMR Cluj. După cum se știe, în ultima perioadă, UDMR a contestat și la CNCD numirea extremistului Ioan Țene în postul de conducere al Departamentului pentru învățământ, cultură, culte, sport și protecție socială din cadrul Primăriei municipiului.


Urșii și legendele urbane – La Băile Tușnad s-au dezbătut problemele cauzate de carnivorele mari care pătrund pe teritoriile locuite.
Urșii și legendele urbane – La Băile Tușnad s-au dezbătut problemele cauzate de carnivorele mari care pătrund pe teritoriile locuite.
19.07.2017 |

”Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România și-a asumat protejarea anumitor specii de carnivore mari, printre care și specia ursului, în cazul căreia s-a angajat la menținerea unei populații de 5.000 de exemplare. Nu și-a asumat că va contribui la creșterea numărului acestora, ci că va menține o populație sănătoasă, corespunzătoare din punct de vedere genetic, iar directiva europeană pentru protecția mediului nu interzice statelor membre intervenția în cazul anumitor specii, în vederea stabilizării acesteia. Cei care afirmă contrariul, sunt iresponsabili”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, la dezbaterea din 19 iulie, intitulată ”Cu ursul nu e de joacă! Ceea ce nu se vede de la București – problema urșilor din Ținutul Secuiesc – conflictul om-urs (biodiversitate, daune provocate de animalele sălbatice)”, dezbatere pe care a și moderat-o. La eveniment au fost prezenți și Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Tánczos Barna, senator UDMR, Sárkány Árpád, vicepreședinte Consiliului Internațional al Vânătorii și Conservării Vânatului (CIC), respectiv Szép Róbert, comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu.


Korodi Attila: Comunitatea noastră apreciază interesul Washington-ului pentru situația minorităților din România
Korodi Attila: Comunitatea noastră apreciază interesul Washington-ului pentru situația minorităților din România
19.07.2017 | Minority SafePack

În ceea ce privește minoritatea maghiară din Transilvania, situația României, a Ungariei și cea din Europa Centrală și de Est trebuie analizată din mai multe perspective. Trebuie avută în vedere atitudinea majorității române față de comunitatea maghiară din România, atitudinea Uniunii Europene față de minorități, cât și atitudinea administrației de la Washington. Majoritatea din România consideră că problema minorităților naționale este rezolvată în mod exemplar, iar această poziție s-a reflectat și în timpul vizitei de ieri a șefului statului în Ținutul Secuiesc. În lupta noastră continuă pentru păstrarea identității comunității maghiare avem nevoie de o serie de instrumente, soluții într-un context european și american, la problemele cu care se confruntă comunitatea noastră”, a declarat azi liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, la Băile Tușnad, unde deputatul din județul Harghita a fost invitat să participe la o discuție a cărei moderator a fost președintele Comisiei pentru politici externe a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt. La discuție au mai participat Radu Carp, coordonator al Comisiei de politici externe a Partidului Național Liberal, președintele Centrului pentru Studii Europene, Christopher P. Ball, și Tomas Strazay, cercetător slovac.


Parteneriat strategic între statul român și comunitatea maghiară şi o atitudine fermă împotriva instigărilor la ură și acțiunilor antimaghiare – sunt principalele solicitări  pe care liderii maghiari din Ținutul Secuiesc le-au adresat preşedintelui României,  Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale oficiale în regiune
Parteneriat strategic între statul român și comunitatea maghiară şi o atitudine fermă împotriva instigărilor la ură și acțiunilor antimaghiare – sunt principalele solicitări pe care liderii maghiari din Ținutul Secuiesc le-au adresat preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale oficiale în regiune
19.07.2017 | Actualitate politică

Liderii administrațiilor locale și județene l-au informat pe președinte cu privire la situația reală a comunităților din Ținutul Secuiesc și au cerut o atitudine fermă împotriva instigărilor la ură față de maghiari, dar și elaborarea unui parteneriat strategic între statul român și comunitatea maghiară din România.


Cooperarea cu profesioniștii din domeniu este importantă
Cooperarea cu profesioniștii din domeniu este importantă
14.07.2017 | Sibiu

La inițiativa deputatului UDMR, Csép Andrea și în organizarea deputatului, Benedek Zakariás, a avut loc la Sibiu o dezbatere pe tema din legislației din domeniul muncii, la care au participat profesioniști din județele Harghita, Covasna, Mureș, Sibiu și Alba. Deputații au subliniat că aceste întâlniri cu profesioniștii din domeniu sunt importante.