Acord de parteneriat între UDMR și Conferința Tinerilor Maghiari din România (MIÉRT) Fotó: Foto: Gönczy Tamás

Acord de parteneriat între UDMR și Conferința Tinerilor Maghiari din România (MIÉRT)

Pentru a putea menține un parteneriat solid între UDMR și MIÉRT, condiția esențială este ca tinerii să se implice efectiv în organizațiile noastre. Este nevoie de tineri profesioniști, competitivi, care au abilitatea de a fi adevărați lideri comunitari și își asumă reprezentarea intereselor comunității maghiare – a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, sâmbătă, la aniversarea a 15 ani de existență a Conferinței Tinerilor Maghiari (MIÉRT). Cu această ocazie președinții celor două organizații,  UDMR și MIÉRT, au semnat un acord de parteneriat, prin care își asumă ca organizațiile pe care le conduc, în baza principiilor stabilite în document - și în vederea asigurării unui viitor viabil pentru tinerii din Transilvania – să elaboreze și să adopte un plan de acțiune și un program politic, care să răspundă nevoilor actuale ale tinerilor.

Scopul este ca MIÉRT să devină o organizație model în Bazinul Carpatic și în Europa, bazată pe profesionalism, educație și reprezentarea tinerilor. Este datoria MIÉRT să creeze condiții în care tinerii maghiari din Transilvania nu se simtă dezavantajați pentru că fac parte dintr-o comunitate minoritară și știu să beneficieze de avantajele acestui statut.

„Vrem să construim o Transilvanie în care este bine să trăiești ca tânăr, unde putem avea curajul de a fi tineri antreprenori, să ne întemeiem o familie, unde putem să avem un viitor sigur", arată acordul de parteneriat semnat de cele două organizații. Să  muncească, să nu fie superficiali, să acorde multă atenție conținutului – a fost îndemnul președintelui UDMR, Kelemen Hunor, adresat tinerilor, în cadrul dezbaterii dialog la care au participat și președintele executiv al Uniunii, Porcsalmi Bálint și primul președinte al MIÉRT, Kovács Péter.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, este convins că cei care activează în organizațiile de tineret nu mai au responsabilitatea de a înființa și dezvolta noi structuri, însă au datoria de a menține și consolida ce au creat predecesorii lor. Președintele Kelemen Hunor este de părere că, în cadrul Uniunii, vor exista întotdeauna posibilități de afirmare pentru tinerii care au abilitățile necesare pentru a se putea implica în politicile publice, care doresc să influențeze factorii de decizie în deciziile pe care și le asumă.

„Trebuie să fiți prezenți peste tot unde vă puteți face ascultați. Însă nu este suficient ca numai vocea să vă fie auzită, trebuie să vă exprimați ideile în toate domeniile și să participați efectiv la elaborarea politicilor publice. Trebuie să găsiți parteneri pentru proiectele voastre, trebuie să convingeți și pe alții că ceea ce credeți voi este bine, că viziunea voastră este corectă. Încercați să studiați și în străinătate, să vedeți cum vă descurcați. Dacă eșuați trebuie să aveți puterea să vă ridicați. Să nu vă descurajați dacă ceva nu vă reușește din prima încercare", a adăugat președintele UDMR, Kelemen Hunor. Liderul Uniunii a mai spus că nu a fost implicat în politică prin intermediul organizațiilor de tineret, ci  a urmărit activitatea organizației de tineret din interiorul UDMR. A văzut că  există suficientă energie, impuls și inițiativă în cadrul MIÉRT, dar, în același timp, și o intenție de moderare, fără de care lucrurile s-ar putea îndrepta rapid într-o direcție greșită. ”Această atitudine moderată a dus la reușita relației dintre UDMR  și MIERT, acest echilibru este, practic,  cheia parteneriatului dintre cele două organizații, faptul că nimeni nu vrea să se impună, să întreacă măsura".

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că este important ca tinerii să aibă o opinie și în legătură cu noul program de guvernare, care va fi supus votului în Parlament, săptămâna viitoare. ”Avem, însă, și câteva idei pe care vrem să le înaintăm în Parlament și unde opinia MIÉRT este importantă”, a precizat liderul Uniunii.

”Cunoaștere, idei, obiective noi, mai multă implicare și mai mult curaj. Dacă pot să cer ceva generației actuale a MIÉRT este să colaborați eficient, să exploatați mai bine cunoștințele voastre, pentru că noi, generația noastră, am învățat foarte mult unii de la alții", i-a sfătuit pe tineri președintele executiv al UDMR, fondator al MIERT, Porcsalmi Bálint.  Referitor la primii ani ai organizației de tineret, președintele executiv al UDMR a spus că scopul major al fondatorilor acesteia a fost să acționeze și să aibă rezultate, mai degrabă, nu  să ocupe vreo funcție sau să fie recunoscuți pentru meritele lor. "Am vrut să facem tot ceea ce este posibil și în cea mai bună manieră. În generația fondatoare, încă persistă această dorință de acțiune ", a declarat președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint.

pe aceeași temă

Hírlevél