Discursul lui Kelemen Hunor la inaugurarea statuii lui Bethlen Gábor în Alba Iulia Fotó: Gönczy Tamás

Discursul lui Kelemen Hunor la inaugurarea statuii lui Bethlen Gábor în Alba Iulia

Onorați oaspeți!

 

Atunci când, în zilele noastre, inaugurăm o statuie în cinstea cuiva, trebuie să răspundem la măcar două întrebări. Amintirea cui o cinstim prin acea statuie și de ce am ales acel loc pentru ca ea să fie amplasată.

Dacă-mi permiteți, voi răspunde prima dată la a doua întrebare.

Se spune, sau cel puțin înainte de cancel culture se spunea, că ridicăm statui în cinstea eroilor. Aducem omagiu personalităților, ale căror fapte glorioase sunt demne de a rămâne pentru posteritate.

Monumentele publice sunt, pe de o parte, amprentele memoriei colective, iar pe de altă parte sunt faruri și ne ajută să nu uităm trecutul, ne arată direcția și modele de acțiune

Faptul că Bethlen Gábor are statuie de astăzi în Alba Iulia, indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraș, a acceptat eroul unei comunități minoritare.

Acest gest puternic și demn de prețuit pentru noi este că statuia a fost amplasată în cetatea Alba Iulia și autoritățile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colț al orașului. Nu! Monumentul principelui Bethlen Gábor a primit loc în cetate, un loc care, pentru noi, semnifică perioada de aur a Transilvaniei, iar pentru prietenii noștri români evocă nașterea României moderne.

Asemenea gesturi ne indică clar că în trecuturile noastre pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun și dacă suntem înțelepți, și viitorul este comun.

Statuia lui Bethlen Gábor, pe lângă multe altele, stă mărturie despre aceste lucruri. Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul.

 

Onorată audiență!

Nu vreau să rămân dator nici cu răspunsul la a doua întrebare.

În cinstea cui inaugurăm statuia?

Pe Bethlen Gábor îl considerăm, pe bună dreptate, principele remarcabil al maghiarilor din Transilvania. Dar opera sa de viață are măcar două aspecte datorită cărora, aici, în Europa de Est, poate fi un exemplu pentru orice om politic.

Pe de o parte, prin aplicarea persistentă și consecventă a convingerii că statele mai mici, fără statut de superputere, pot avea succes, dacă înțeleg și folosesc în avantajul lor realitatea politică– dacă trebuie, cu o contrabalansare inteligentă, dacă e necesar, cu confruntare, dar mereu ținând cont de propriile interese, cum a făcut Bethlen Gábor față de imperiile habsburgice și otomane.

Pe de altă parte, cu acea convingere că o operă de om politic, om de stat poate fi de durată doar dacă edifică viitorul. Bethlen Gábor – prin vedere ascuțită, capacitate de previziune și, desigur, cu multă experiență - a ajuns la concluzia că edificarea - mai ales dacă este vorba de o națiune mică - este posibilă doar dacă este pace. Dacă puterea, energia, viețile omenești nu le folosesc pentru război, pentru distrugere, ci dacă își îndreaptă atenția către creație.

Fără orice dubii, politica pragmatică transilvană, originile transilvanismul politic duc până la Bethlen Gábor.

 

Doamnelor și domnilor!

Dacă privim statuia lui Bethlen Gábor să ne amintim încă un lucru.

Merită să luptăm pentru ceea ce credem cu adevărat. Chiar dacă această dorință sau intenție este mult mai avansată decât timpurile prezente.

Trebuie să facem întotdeauna ceea ce se poate. Acest crez ne oferă încă un motiv în plus pentru a-l privi pe Bethlen Gábor nu doar ca pe un mare strămoș, ci și ca pe un exemplu de urmat.

Permiteți-mi să o salut cu drag pe doamna Novák Katalin, președintele Ungariei. Doamnă președinte, vă mulțumim că sunteți alături de noi.

De asemenea, aș dori să mulțumesc domnului primar Gabriel Codru Pleşa și autorităților locale, fiindcă au fost partenerii noștri.  

Mulțumiri, de asemenea, Eparhiei Reformate din Ardeal și domnului episcop Kató Béla, care au finanțat lucrarea de turnare și, nu în ultimul rând, mulțumim sculptorului orădean Deák Árpád, creatorul acestei statui.

Dați-mi voie să mulțumesc și organizației noastre din județul Alba și domnului președinte Ladányi Árpád, care au deschis calea ca să avem toate autorizațiile în timp util.

Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult.

În timp ce alții dărâmă statui și creează conflicte, noi ridicăm statui și construim un viitor pașnic, bazat pe respect și înțelegere reciprocă.

 

Vă mulțumesc pentru atenție!

 

pe aceeași temă

Hírlevél