Discursul președintelui UDMR Kelemen Hunor din Parlament de la votul asupra guvernului propus de Dacian Cioloș

Discursul președintelui UDMR Kelemen Hunor din Parlament de la votul asupra guvernului propus de Dacian Cioloș

Stimată doamnă președinte a Senatului,

Domnule președinte de ședință al Camerei Deputaților,

Domnule prim-ministru desemnat,

Doamnelor și domnilor colegi,

 

Acum un an, în campania electorală, nu am promis conflicte interminabile, nu am promis instabilitate, nu am promis nesiguranță și haos social. Promisiunile noastre au fost: stabilitate, predictibilitate, siguranță și redarea speranței fiecărui cetățean într-un trai mai bun. Așa am promis cu toții, indiferent din ce formațiune politică facem parte.

Și, de câteva săptămâni, cam de o lună de zile, două luni, majoritatea clasei politice oferă cetății doar scandal, circ, nesiguranță, instabilitate. Vedem multe argumente fără nicio coerență și logică, atitudine duplicitară, supărare, isterie și balet politic inutil. În aceste condiții, înainte de orice, trebuie să cerem scuze de la oameni, de la cetățenii care ne-au trimis în Parlament cu alte așteptări.

Vă cer scuze, stimați cetățeni, dar sigur nu pot să o fac în numele fiecărui parlamentar și, totuși, trebuie să spun acest lucru de la acest microfon.

Degeaba suntem o mână de oameni care am încercat să ne ținem departe de acest scandal interminabil, imaginea noastră, a fiecăruia și a tuturor la un loc, în acest moment, este o imagine catastrofală.

 

Stimați colegi!

În aceste zile, noi ar trebui să dezbatem problemele cu care se confruntă România; ar trebui să purtăm o discuție despre creșterea prețului la energie, care va adânci sărăcia, ar trebui să propunem soluții rapide, așa cum am făcut acum câteva zile la Senat și vom face, în continuare, la Camera Deputaților.

Ar trebui să discutăm despre acel Green Deal, care - dacă va intra în vigoare - și nu va asigura o tranziție lungă și o perioadă de acomodare necesară pentru România, consecințele economice și sociale vor fi catastrofale. Da, ar trebui să discutăm despre legea offshore.

Da, ar trebui să discutăm de problemele demografice ale României și soluțiile prin care putem stopa acest declin catastrofal. Este momentul să discutăm despre industria alimentară, extrem de vulnerabilă și expusă, ar trebui să venim cu soluții pentru a ajuta oamenii săraci în fața inflației galopante și ar fi cazul să începem discuțiile despre bugetul de anul viitor.

Dar, în primul rând, ar trebui să vorbim de valul patru al pandemiei și cum putem salva viețile oamenilor.

În loc de aceste lucruri, noi discutăm despre un Cabinet care nu are susținere parlamentară, dar ține morțiș să demonstreze că, de fapt, este victima celorlalți.

 

Stimați colegi din USR!

Am înțeles că vreți să guvernați. E legitimă dorința voastră. Ați avut guvernarea alături de noi și PNL. Nu era o coaliție perfectă. Nu există coaliții perfecte. Dar a fost o construcție, poate singura construcție posibilă acum un an de zile.

În ceea ce ne privește, de la bun început am spus că această deja fostă coaliție va cunoaște succesul dacă vom avea puterea să ne concentrăm doar asupra acelor puncte comune care sunt importante pentru societate și care pot fi rezolvate printr-un efort comun.

La fel, de la bun început, am susținut că principala cheie a stabilității acestei coaliții este să renunțăm cu toții la orgolii personale. Ați avut guvernarea, ați avut o coaliție la care ați renunțat, fiindcă pentru dumneavoastră era mai importantă o persoană și era mai important un proiect, de altfel necesar, pentru care căutarea compromisului era în derulare. V-ați baricadat în propriile voastre certitudini, ați repetat singurul adevăr pe care îl credeați absolut, ați spus că toți sunt old-school, doar voi sunteți diferiți, după care v-ați asociat și cu unii și cu alții, doar ca să vă răzbunați și ați dărâmat un guvern.

Astăzi, sunteți în fața Parlamentului, cereți votul foștilor aliați și nu reușiți să obțineți voturile acelor colegi cu care ați mers împreună la dărâmarea Guvernului. Stimați colegi, ați cam rămas singuri.

În momentul în care nu poți să convingi în Parlament pe nimeni să te susțină, orice dezbatere despre programul de guvernare, despre structura și lista Cabinetului devine irelevantă și înseamnă doar pierdere de timp. Și, totuși, va trebui să mergem mai departe.

Astăzi veți pica la acest test, dar, începând de mâine, trebuie să mai facem încă un efort de a resuscita coaliția formată în decembrie 2020. Și dacă nu vom reuși, tot trebuie să găsim o soluție pentru a guverna țara în acest moment extrem de dificil. Cu voi sau fără voi.

Dincolo de aceste considerente ar fi  bine să mai reținem un lucru. Când ești la guvernare, trebuie să te comporți cum ai vrea să se comporte cel care este în opoziție, când va fi el la guvernare și tu în opoziție. În lupta politică trebuie să cunoști măsura și să nu folosești alte instrumente decât cele politice.

Pentru a servi binele comun, mai trebuie să lași din orgoliu și din ambiții.

Astăzi, Uniunea Democrată Maghiară din România nu va participa la vot. Am fi ipocriți dacă am spune că până în septembrie am fost colegi – și cu câțiva dintre dumneavoastră chiar colegi buni, - dar pe 20 octombrie am devenit adversari și votăm împotriva voastră.

Ca să fim consecvenți cu noi înșine, și cu principiile și cu valorile pe care le considerăm importante în politică, pentru noi rămâne această singură soluție.

Să fim prezenți și să nu participăm la vot și, în același timp, să vă spunem că sunteți așteptați la dialog, la căutarea unor soluții împreună și nu separat.

 

Vă mulțumesc pentru atenție.

 

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél