Guvernul oferă sprijin la plata facturilor de energie

Guvernul oferă sprijin la plata facturilor de energie

Guvernul a adoptat o nouă măsură de compensare a facturilor la energie electrică și gaze naturale pentru această iarnă. Prin această ordonanță de urgență un număr de 5,2 milioane de gospodări vor primi ajutor pentru plata facturilor la energie electrică și 2,2 milioane de gospodării pentru plata facturilor la gaze naturale.

 

Pentru consumul de energie electrică pot benefica de schema de compensare persoanele fizice al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150 kWh – 1000 kWh. Schema de compensare pentru energie electrică vizează acordarea unei compensări la plata facturilor de energie electrică în valoare de până la 21 bani/kWh.

Clienții casnici beneficiari ai schemei de compensare aferente consumului de gaze naturale sunt persoanele fizice al căror consum de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 80 m3 – 1000 m3, inclusiv. Compensarea facturilor aferente consumului de gaze naturale se realizează prin aplicarea unei cote procentuale de 25% la un preț de referință de 125 lei/MWh. Practic, clienții casnici vor beneficia de o reducere a facturii de gaze naturale cu 25%, dar maxim până la valoarea prețului de referință de 125 lei/MWh.

„Totodată UDMR a cerut ca de la jumătatea lunii octombrie să beneficieze și firmele de această schemă de compensare”  – a spus deputatul Bende Sándor.

În luna septembrie Parlamentul României a adoptat legea consumatorului vulnerabil, prin care în jur de 500.000 de gospodări vor primi sprijini pentru a acoperirea cheltuielilor cu energia electrică, gazele naturale și energia termică. Consumatorii casnici de energie electrică și de gaze naturale care beneficiază de sprijin în baza legii consumatorilor vulnerabili, pot beneficia și de această schemă de compensare.

În situația în care compensația este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, clienții casnici pot primi diferența dintre compensare și ajutorul acordat în baza legii consumatorilor vulnerabili.

„Nevoia acestor compensări vine în contextul situației din piețele de energie cu privire la majorarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale la nivel internațional, precum și efectele provocate de majorarea acestor costuri în bugetele familiilor, fapt ce a impus luarea unor măsuri de protecție a populației României expuse unor dificultăți în suportarea acestor costuri” – a explicat deputatul Bende Sándor.

pe aceeași temă

Hírlevél