Hegedüs Csilla: Punem capăt birocratizării excesive în cazul proiectelor POCU

Hegedüs Csilla: Punem capăt birocratizării excesive în cazul proiectelor POCU

Am făcut un pas important pentru implementarea cu succes a proiectelor europene în România, atât prin diminuarea birocrației, cât și prin scurtarea perioadelor de așteptare care îngreunează viața de zi cu zi a beneficiarilor. Deciziile luate astăzi privesc Programul Operațional Capital Uman coordonat de doamna secretar de stat Csilla Hegedüs, și întră în vigoare din acest moment. 

”Implementez proiecte de 20 ani și știu cât de dificilă este birocratizarea excesivă, termenele prea lungi în care se primesc răspunsuri la întrebări sau la modificările solicitate. Știu cât de enervant este când ți se cer lucruri inutile. Aveam nevoie de schimbări imediate!” – a declarat secretarul de stat Hegedüs.

Secretarul de stat responsabil pentru POCU a precizat că o schimbare majoră vizează chiar primul pas de la depunerea proiectului: în maxim 3 luni de la depunerea aplicațiilor se vor semna contractele de finanțare cu beneficiarii ai căror proiecte au fost selectate, scurtând perioada de așteptare și ajutând la implementarea fără întârzieri a proiectelor. Bineînțeles, aceste măsuri pot fi aplicate doar cu sprijinul și implicarea beneficiarilor. ”De asemenea, am decis să monitorizăm lunar respectarea termenelor de către Autoritatea de Management și Organismele Intermediare, pentru a preveni întârzierile nejustificate și pentru a ne asigura că proiectele pot fi implementate în condiții de maximă legalitate. Am stabilit și unele măsuri de digitalizare pentru proiectele finanțate prin POCU 2014-2020, pentru a evita plimbarea hârtiilor și așteptările inutile în implementare” – a adăugat Hegedüs Csilla.

Programul Operațional Capital Uman are un buget de 5.097.252.945 euro, cu un număr de 2165 de contracte de finanțare încheiate în perioada actuală de programare. Prin aceste măsuri luate astăzi,  mai mult de 3 milioane 2 sute de mii de beneficiari finali (copii, tineri, persoane vulnerabile, mediul de afaceri, instituții de învățământ) vor primi servicii de calitate mai rapide și mai eficiente.

pe aceeași temă

Hírlevél