Măsuri la nivel UE pentru combaterea COVID-19 propuse de eurodeputatul Vincze Loránt

Măsuri la nivel UE pentru combaterea COVID-19 propuse de eurodeputatul Vincze Loránt

Parlamentul European a aprobat joi în procedură de urgență și prin vot de la distanță, primele măsuri privind combaterea efectelor financiare provocate de epidemia coronavirusului COVID-19. Reprezentatul UDMR în forul european, Vincze Loránt, a susținut măsurile adoptate, dar a și propus grupului PPE din PE o serie de măsuri pe termen scurt și lung.

”Prin decizia luată de Parlament, fondul de coeziune a fost pus la dispoziția statelor membre cu suma de 37 de miliarde de euro care vor fi utilizați preponderent pentru sănătate, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a locurilor de muncă. Comisia a renunțat la austeritatea bugetară, statele membre vor putea depășit ținta deficitului bugetar. Și ajutoarele de stat și achizițiile publice accelerate vor fi de asemenea acceptabile. Fondul european de dezvoltare regională va sprijini temporar investițiile primare în cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în lupta împotriva acestei epidemii. Am extins Fondul de solidaritate al Uniunii pentru a acoperi situațiile de urgență în domeniul sănătății publice și a crescut suma de la 50 miliarde EUR la 100 miliarde EUR pe an. Acest lucru va permite statelor membre să primească asistență imediată mult mai rapid”, a explicat acesta.

Potrivit eurodeputatului, peste 1 miliard de euro va fi direcționat către România pentru a finanța activități legate de lupta împotriva coronavirusului, astfel 483 milioane EUR din prefinanțarea bugetului de coeziune neutilizat și 637 milioane EUR, odată cu avansarea fondurilor structurale din martie și aprilie, lansată de Comisie.

Eurodeputatul a mai explicat că prima reacție a UE nu a fost una fermă, acesta trebuie să se implice mai mult pentru a coordona eforturile statelor membre în lupta împotriva COVID-19. ”Deși sănătatea este în primul rând competență națională, Uniunea poate sprijini acțiunile statelor membre într-o serie de domenii. În primul rând, prin măsuri de coordonare. A devenit clară necesitatea de a coordona transportul nestingherit de produse, în special cele alimentare, echipamente medicale și medicamente între statele membre.” El a mai propus în cadrul Grupului PPE ca măsură pe termen scurt dezvoltarea testării în masă a infectării cu COVID-19. „Acesta este cel mai rapid și simplu mod de a controla epidemia. La fel de importantă este și creșterea capacității unităților de terapie intensivă din spitale. Uniunea este cea mai potrivită pentru a coordona activitatea cercetătorilor și a epidemiologilor în vederea producerii rapide de tratamente și de vaccinuri împotriva coronavirusului. UE ar trebui să înființeze și să finanțeze această cooperare”, a spus Vincze Loránt. El a salutat anunțul Comisiei Europene privind achiziția de măști chirurgicale, alte echipamente de protecție și ventilatoare, acestea vor fi direcționate în curând către țările membre, unde este o lipsă acută din aceste produse.

Pe termen lung, eurodeputatul a propus utilizarea mecanismului de protecție civilă al UE, creat recent, cu un stoc de produse de urgență și o rețea de experți în reacții rapide. Aceasta ar presupune investiție în construirea unei infrastructuri farmaceutice, de cercetare și de răspuns civil pentru a face față noilor boli. El a susținut realizarea unor capacități industriale europene pentru producerea de măști chirurgicale și alte echipamente de protecție ca țările UE să nu depindă de producția din China. Deputatul UDMR a susținut totodată propunerea comună a delegației PPE din Ungaria, Italia și Spania de a înființa o comisie a PE pentru combatere efectelor economice și sociale ale pandemiei COVID 19.

pe aceeași temă

Hírlevél