Propunerile legislative din Minority SafePack au fost prezentate Comisiei Europene în cadrul unei reuniuni de succes

Propunerile legislative din Minority SafePack au fost prezentate Comisiei Europene în cadrul unei reuniuni de succes

Aceasta a fost prima întâlnire față în față cu reprezentanții Comisiei Europene, de la lansarea inițiativei Minority SafePack în 2013. Vicepreședintele Věra Jourová, comisarul Mariya Gabriel și alți reprezentanți ai Comisiei au prezentat un real interes pentru inițiativa noastră. În cadrul discuțiilor am subliniat că dorim să modificăm politicile existente ale UE, să promovăm diversitatea lingvistică și culturală și să oferim protecție comunităților indigene care fac parte din patrimoniul european. Suntem încrezători că vom avea un sprijin puternic în următoarele șase luni și Comisia Europeană va declanșa procedurile legislative", a declarat Loránt Vincze, președintele FUEN, în cadrul unei conferințe de presă susținute cu prilejul prezentării propunerilor legislative pentru inițiativa Minority SafePack.

Detaliile propunerilor legislative, bazate pe cele nouă puncte ale inițiativei Minority SafePack, au fost prezentate Comisiei Europene miercuri, 5 februarie 2020. Delegația MSPI a fost salutată de Věra Jourová, vicepreședinta EB pentru valori și transparență, inițiativele cetățenilor europeni, Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret și reprezentanți ai Secretariatului și ai direcțiilor generale.

„De departe, Uniunea Europeană are cea mai mare influență asupra vieții cetățenilor europeni, iar astăzi este unul dintre cei mai importanți apărători ai statului de drept și a drepturilor fundamentale, cu toate acestea nu există politici publice ale UE care să protejeze minoritățile naționale și lingvistice. Pentru a schimba acest aspect am lansat inițiativa „Minority SafePack”, a declarat Lorand Vincze în cadrul întâlnirii. Președintele FUEN a explicat motivele care fac necesare aceste modificări. Pe de o parte, dilema de la Copenhaga trebuie soluționată: în timp ce respectarea drepturilor minorităților naționale face parte din sistemul de criterii politice pe care candidații la aderare trebuie să-l îndeplinească în momentul aderării, aceste criterii nu se aplică statelor care sunt deja membre ale UE. Pe de altă parte, deși Comisia examinează respectarea democrației și a statului de drept în statele membre, aceasta nu a efectuat încă o examinare a drepturilor minorităților. În al treilea rând, forțele politice, economice și sociale, precum și globalizarea contribuie la tendința accelerată de asimilare și pierdere a limbii materne, tendință care trebuie oprită.

Inițiativa „Minority SafePack” a fost prezentată de o delegație de 15 membri în Comisia Europeană.  UDMR a fost reprezentată în cadrul întâlnirii de Dóra Szilágyi, consilierul pentru afaceri externe al Alianței.

Prezent la conferința de presă ce a urmat reuniunii, europarlamentarul Gyula Winkler a declarat că speră că aceasta va fi prima inițiativă a cetățenilor europeni care va avea cu adevărat succes și că legislația specifică va avea ca rezultat o protecție reală a minorităților, însemnând șaizeci de milioane de cetățeni ai Uniunii.

Propunerile legislative din cadrul Minority SafePack:

• Consiliul European ar trebui să elaboreze o propunere pentru păstrarea și promovarea diversității lingvistice și culturale a Uniunii. Definirea politicilor de educație, cultură și utilizare a limbii pentru minoritățile naționale din statele membre.

• Proiectul prevede, de asemenea, măsuri în domeniul educației în limba maternă, atât în ​​ceea ce privește sistemul instituțional, cât și manualele speciale și programele de învățământ.

• Solicită sprijin financiar pentru organizațiile mass-media ale minorităților și garantarea  accesului la cultura minorităților.

• Utilizarea limbii materne în administrația publică: propunerea legislativă, dacă este adoptată, ar garanta un nivel european de utilizare a limbii materne în administrația publică, inclusiv furnizarea de documente oficiale în limba maternă, dar și folosirea acesteia în justiție, sistemul de servicii publice și protecția consumatorilor.

• Introducerea unui mecanism de monitorizare care să oblige statele membre să respecte legislația privind protecția minorităților.

• Alocarea de fonduri UE pentru promovarea folosirii limbii materne prin extinderea Fondului de coeziune al UE. Cu toate acestea, proiectul solicită, de asemenea, modificări ale reglementărilor Fondului structural și de investiții. Ca urmare a modificării, se acordă o atenție specială regiunilor minoritare atunci când se alocă finanțare UE. Banii ar putea fi cheltuiți pentru inovare, integrare, redresare economică, promovarea multilingvismului și dezvoltarea regională.

• În același timp, se propune înființarea unui centru european pentru diversitatea lingvistică. Noul centru ar oferi instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene consultanță și materiale de fond pentru promovarea și protejarea diversității lingvistice.

• Un proiect de cercetare la nivelul UE va fi lansat pentru a evalua contribuția socială și economică a minorităților autohtone și lingvistice.

• Proiectul de lege prevede, de asemenea, egalitatea în drepturi a minorităților indigene fără cetățenie.

• Nu în ultimul rând, acces gratuit la conținut media auto-vizual nativ, fără granițe.

pe aceeași temă

Hírlevél