Tánczos Barna: Lansăm în februarie programele Rabla Clasic și Plus. Avem cel mai mare buget, care depășește 1,2 miliarde de lei

Tánczos Barna: Lansăm în februarie programele Rabla Clasic și Plus. Avem cel mai mare buget, care depășește 1,2 miliarde de lei

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat joi lansarea programelor Rabla Clasic și Plus pentru anul 2022, cu un buget care depășește 1,2 miliarde lei. Tánczos Barna a declarat că programele Rabla Clasic și Plus vor fi lansate în luna februarie și se vor întinde pe o perioadă de trei ani pentru a asigura predictibilitate în implementarea unor politici publice astfel încât rezultatul scontat, scoaterea din circulație a cel puțin 250.000 de autoturime mai vechi de 15 ani până în 2026, să fie atins.

Vom asigura în 2022 cel mai mare buget pe care l-au avut vreodată Rabla Clasic și Rabla Plus, de peste 1,2 miliarde de lei. 2022 va fi primul an în care vom elimina întârzierile la aprobare, am etapizat programul pe apeluri lunare de depuneri de cereri astfel încât toți beneficiarii să primească răspunsurile în maximum o lună iar programul va fi mai eficient”, a spus Tánczos Barna.

Ministrul a precizat că, pentru atingerea obiectivului, s-a decis creșterea bonusului de casare astfel că se poate ajunge la o sumă maximă de 16.500 de lei, dacă beneficiarul va preda la casare 2 autoturisme, ambele mai vechi de 15 ani.

Va beneficia și de prima de 3000 de lei pentru hibrid și 1500 de lei pentru emisii scăzute de CO2. Bugetul celor două programe va crește cu 10% în 2023 față de 2022 și cu încă 10% în 2024 față de 2023”, a explicat ministrul Mediului.

Tánczos Barna a anunțat, de asemenea, lansarea în 2022 a încă unui program destinat instituțiilor guvernamentale și autorităților locale unde se va asigura o finanțare de 80% pentru perioada 2022 – 2024, cu un buget total de 600 de milioane de lei.

Dorim să finanțăm prin acest program doar mașinile electrice sau hibrid. Instituțiile publice să devină un exemplu în ceea ce privește mobilitate verde”, a mai spus ministrul Mediului.

Un alt anunț important făcut de Tánczos Barna a fost prezentarea, pentru prima dată de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a unui calendar anual de lansare de sesiuni pentru diverse programe astfel încât atât autoritățile publice locale, cât și persoanele fizice sau juridice, să își etapizeze și să își pregătească proiectele.

pe aceeași temă

Hírlevél