UDMR: Este necesară aplicarea directivei UE pentru oprirea focarului de gripă aviară din județul Mureș - impunerea restricțiilor suplimentare la nivel național nu sunt necesare

UDMR: Este necesară aplicarea directivei UE pentru oprirea focarului de gripă aviară din județul Mureș - impunerea restricțiilor suplimentare la nivel național nu sunt necesare

UDMR nu este de acord cu decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, pentru prevenirea răspândirii virusului gripei aviare, prin care se suspendă activitatea comercială cu păsări vii pentru o perioadă de 30 de zile pe tot teritoriul țării, din cauza focarului identificat în localitatea Ungheni, județul Mureș.

Deputatul UDMR Magyar Lóránd, specialist în activități agricole, a declarat că această decizie nu este bine întemeiată și va avea consecințe drastice, deoarece comerțul cu păsări vii va fi suspendat pe tot teritoriul țării.

Magyar Lóránd a declarat că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis eutanasierea păsărilor din focar din cauza fermei de la Ungheni și a delimitat o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri.

Însă Comitetul Național pentru Situații de Urgență a mers mult mai departe și a oprit comerțul cu păsări vii din întreaga țară. Considerăm că a fost luată o decizie pripită, care a adus  pierderi financiare uriașe atât  pentru intermediari, cât și pentru fermele de păsări și pentru fermele mici. UDMR militează pentru ridicarea  măsurilor luate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență în toată țara și dorim revenirea la primele restricții, care sunt suficiente pentru eliminarea focarului”, a spus Magyar Lóránd, politician expert în agricultură, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură.

Potrivit acestuia, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor a luat decizia conform unei directive europene, prin care este necesară alcătuirea unei zone de protecție pe o rază 3 kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri.

Parlamentarul Uniunii a reamintit, de asemenea, o decizie luată în 2006 de a opri o epidemie de gripă aviară, care a dus la haos și incertitudine economică, așa că acum sunt necesare decizii bune care să țină cont de precauțiile economice și de sănătatea animalelor.

pe aceeași temă

Hírlevél