UDMR: Legea consumatorului vulnerabil trebuie aplicată cât mai repede posibil

UDMR: Legea consumatorului vulnerabil trebuie aplicată cât mai repede posibil

Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional legea consumatorului vulnerabil, prin care beneficiarii pot primi ajutor de energie termică, electrică și de gaze naturale începând din această toamnă. Bende Sándor, președintele Comisiei de industrii și servicii, deputatul din județul Harghita a subliniat că UDMR caută soluții la acele probleme care au fost cauzate de liberalizarea pieței energetice.

”Până în prezent în România nu a existat un cadru legislativ pentru definierea consumatorului vulnerabil. Elaborarea acestei legi a fost necesară pentru a fi în conformitate cu regulile Uniunii Europene, dar mai ales pentru protecția cetățenilor noștri.  Prin prezenta lege se consideră consumator vulnerabil aceea persoană singură/familie, care, din motive de vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită ajutoare de stat pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale” – a declarat Bende Sándor, președintele comisiei, și a subliniat că formele de ajutoare pot fi de exemplu ajutor pentru încălzirea locuinței, ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, ajutor pentru achiziţionarea de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea și asigurarea apei calde de consum și pentru  achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor.

”Sunt convins că Președintele României va promulga această lege cât mai curând. Chiar dacă trăim zile instabile din punct de vedere politic, sper că această lege va fi aplicată cât mai repede. UDMR va face tot posibilul pentru a compensa creșterea exponențială a facturilor de consum de energie în perioada octombrie-decembrie și pentru ca familiile să obțină aceste ajutoare de la stat ”  - a declarat legiuitorul. 

pe aceeași temă

Hírlevél