UDMR: consumatorii casnici nu pot fi deconectați de la serviciile de energie electrică și gaze naturale

UDMR: consumatorii casnici nu pot fi deconectați de la serviciile de energie electrică și gaze naturale

Ieri, în plenul senatului a fost votată inițiativa conform căreia furnizorii de energie electrică și gaze naturale nu pot deconecta consumatorii casnici de la utilitățile energetice în cazul în care plata facturilor nu a fost făcută la timp. Propunerea legislativă a fost votată în unanimitate și în Comisia de energie, infrastructură energetică și resurse minerale a senatului. Pe perioada stării de alertă nimeni nu poate rămâne fără curent și gaz, mai ales dacă un consumator a ajuns din motive neimputabile lui într-o situație financiară dificilă – a declarat Turos Lóránd, liderul UDMR din senat, senator de Satu Mare.

Conform unei ordonanțe de urgență, pe timpul stării de alertă consumatorii casnici nu pot fi deconectați de la utilitățile de energie și gaz pe motiv de neplată a facturilor. La propunerea UDMR, Comisia de energie a propus prelungirea acestei prevederi pe timpul stării de alertă.

Operatorii de transport și distribuție a energiei electrice și gaze naturale vor asigura continuitatea furnizării serviciilor următoarelor categorii de clienți casnici: consumatorilor vulnerabili de energie, consumatorilor finali casnici de energie electrică care au un consum mediu lunar mai mic de 100 kWh și consumatorilor finali casnici de gaze naturale care au un consum mediu lunar mai mic de 1000 kWh și nu au mai mult de 6 luni restanță la plata facturilor.

Este important ca interesele cetățenilor să fie pe primul loc, mai ales acum, când prețurile la energie au scăpat de sub control pe piață – a conchis Antal Lóránt, senator de Harghita, președintele Comisiei de Energie, infrastructură energetică și resurse minerale. „Prioritatea UDMR este introducerea unor măsuri care vin în ajutorul familiilor ce au ajuns în situație de imposibilitate de plată a facturilor la timp.”

Proiectul de lege va fi dezbătut în plenul Camerei Deputaților și poate intra în vigoare după promulgarea de către Administrația Prezidențială și publicarea în Monitorul Oficial.

 

pe aceeași temă

Hírlevél