UDMR: în timpul epidemiei, nu salvarea capitalului băncilor este importantă, ci ajutorarea cetățenilor aflați în dificultate - Parlamentul a adoptat condiții favorabile pentru amânarea împrumuturilor bancare

UDMR: în timpul epidemiei, nu salvarea capitalului băncilor este importantă, ci ajutorarea cetățenilor aflați în dificultate - Parlamentul a adoptat condiții favorabile pentru amânarea împrumuturilor bancare

Plenul Camerei Deputaților a votat ieri ca for decizional o nouă lege care oferă debitorilor condiții mai favorabile decât cele aplicabile în prezent. Liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților, Benedek Zacharie, în timpul dezbaterilor din plen a declarat că, în starea de urgență actuală, nu băncile sunt cele care ar trebui salvate prin umilirea cetățenilor, așa cum reiese din Ordonața de urgență a Guvernului, ci este nevoie de elaborarea unor legi care favorizează cetățenii aflați în dificultate.

Ordonanța de urgență a Guvernului în prezent în vigoare nu servește interesul cetățenilor: astfel, pentru cei care solicită amânarea rambursării împrumutului în conformitate cu reglementările actuale, va crește cuantumul ratei obligatorii, iar acest lucru este inacceptabil. Tocmai din acest motiv am votat astăzi în Parlament o soluție care să nu atragă după sine niciun excedent sau cost suplimentar pentru debitori. De asemenea, am decis că amânarea plății împrumuturilor poate fi extinsă până la sfârșitul anului. În practică, acest lucru înseamnă că termenul împrumutului se extinde în contextul epidemiei cu perioada de timp în care creditorul nu a rambursat ratele, acest lucru neavând niciun impact financiar suplimentar." a arătat Benedek Zacharie.

Conform noilor reglementări, băncile nu pot majora ratele dobânzilor și nu îi pot obliga pe debitori să plătească costuri suplimentare. Amânarea rambursării împrumuturilor trebuie solicitată însuși de către debitor, în cazul în care are dreptul la indemnizație de șomaj tehnic, adică dacă acesta se află în șomaj tehnic sau dacă are dreptul la indemnizația de șomaj. Obligația la plată poate fi suspendată pentru o perioadă de maxim 9 luni, dar nu până mai târziu de 31 decembrie 2020. De această măsură pot beneficia atât persoane fizice cât și societăți comerciale, asociații și societăți comerciale.

Legea în cele ce urmează trebuie promulgată de președinte, după care va intra în vigoare.

pe aceeași temă

Hírlevél