Cooperarea româno – sârbă - bulgară ar trebui să vizeze și problema drepturilor minorităților – senatorul UDMR Novák Csaba Zoltán despre concluziile întâlnirii trilaterale de la Belgrad

Cooperarea româno – sârbă - bulgară ar trebui să vizeze și problema drepturilor minorităților – senatorul UDMR Novák Csaba Zoltán despre concluziile întâlnirii trilaterale de la Belgrad

„Aderarea Serbiei la Uniunea Europeană este esențială pentru securitatea și dezvoltarea continuă a Europei, iar un element cheie în acest proces este și respectarea drepturilor minorităților naționale și a valorilor europene”,  a declarat Novák Csaba Zoltán la Belgrad. Senatorul UDMR a participat la o reuniune trilaterală sârbă-română-bulgară în calitate de membru al Delegației pentru Politica Externă a Parlamentului României. În capitala sârbă politicienii din domeniul afacerilor externe din parlamentele celor trei țări au revizuit problemele privind cooperarea regională, stabilitatea Balcanilor de Vest și aderarea Serbiei la UE.

Liderii celor trei țări au decis, încă în perioada guvernării lui Victor Ponta, că își vor coordona politica unională conform modelului urmat țările grupului de la Visegrád. După întâlnire, Novák a declarat că toate cele trei țări sunt interesate de o Uniune Europeană puternică și unită, dar sunt intens preocupate și de interesele și nevoile țărilor din Europa de Est.

Participanții la reuniune au convenit asupra faptului că parteneriatul dintre cele trei țări, precum și chestiunea aderării Serbiei la UE, este crucială din perspectiva soluționării problemelor legate de refugiați și asigurarea protecției frontierelor europene.

În cadrul reuniunii și dezbaterilor ulterioare, s-a discutat, de asemenea, și despre importanța respectării reciproce a drepturilor minorităților naționale. Senatorul UDMR a explicat că toate cele trei țări trebuie să respecte jurisprudența europeană și în materie de minorități, adică trebuie să asigure pe deplin drepturile minorităților naționale care trăiesc în țările lor, ale comunității maghiare din Transilvania, respectiv a comunitățile minorităților române, maghiare și bulgare din Serbia. El consideră că acesta ar reprezenta un factor determinant atât pentru stabilitatea din regiune cât și în UE.

În opinia sa, este important ca în această privință să existe acțiune comună împotriva inițiativelor care defavorizează minoritățile naționale, precum legea discriminatorie privind educația din Ucraina.

Novák Csaba consideră ca fiind un exemplar modul în care Ungaria și România, inclusiv UDMR, au avut o poziție comună, sporind astfel presiunea asupra legislativului ucrainean.

„Cred că o astfel de cooperare este necesară nu numai în cazul Legii învățământului ucrainean, ci și pentru succesul european al Minority SafePack Initiative, care ar garanta, de asemenea, respectarea drepturilor comunităților minoritare din țările noastre”, a subliniat Novák Csaba Zoltán la Belgrad.

pe aceeași temă

Hírlevél