Dialogul, singura cale de urmat –  Kelemen Hunor, candidatul UDMR la Președinție, la  Zilele Maghiare din județul Brașov Fotó: Fotografia de: Banga Előd-Ernő

Dialogul, singura cale de urmat – Kelemen Hunor, candidatul UDMR la Președinție, la Zilele Maghiare din județul Brașov

”Credem într-un viitor comun, de aceea trebuie să demontăm împreună prejudecățile moștenite de societatea noastră din perioada comunismului. Din anii `90 până acum am parcurs etape foarte importante pentru România și întreaga regiune. Am fost un factor de stabilitate în toată această perioadă, am generat un dialog permanent cu societatea românească, dialog pe care vrem să-l continuăm”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, candidatul Uniunii la Președinția României, în cadrul unei conferințe de presă, susținută cu ocazia prezenței sale la deschiderea Zilelor Maghiare din județul Brașov. 

Kelemen Hunor a subliniat în cadrul conferinței și faptul că, în 25 de ani, România a realizat deziderate importante, însă, în momentul actual, țara a rămas fără obiective naționale, fără o direcție clară pentru întreaga societate. ”Trebuie să decidem ce putem face împreună ca România să fie o țară respectată în regiune, o țară respectată în Uniunea Europeană. Eu cred într-o Românie puternică, o țară care, înainte de toate, își respectă cetățenii. Consider că avem nevoie de o țară în care oamenii sunt apărați de stat și nu sunt supușii lui”, a precizat Kelemen Hunor subliniind și faptul că un astfel de stat are încredere și în capacitatea comunităților de a se administra și de a generare prosperitate.

 

Candidatul UDMR a atras atenția și asupra faptului că modelele din UE arată că țările prospere, în general, au la bază regiuni istorice puternice, cu identități regionale bine conturate. Economia a devenit mai puternică în aceste state și regiunile au crescut, la rândul lor.

 

”Vrem cu toții o țară în care se pune accent pe educație și nu pe exploatarea irațională a resurselor naturale, o țară în care cultura nu este un lux”, a conchis Kelemen Hunor accentuând importanța unei noi Constituții în locul celei actuale care poartă amprenta perioadei postcomuniste și în care relațiile interinstituționale nu sunt foarte clar tranșate.

 

”UDMR are un proiect de autonomie culturală și altul de autonomie regională. În perioada campaniei eu voi explica foarte clar ce este și ce nu este cel din urmă. Voi spune, înainte de toate, că acesta e un deziderat în interiorul statului unitar român. Înseamnă subsidiaritate, decizii mai aproape de cetățeni și atribuții mai multe la nivel de județ”, a mai adăugat Kelemen Hunor, precizând că pentru demontarea prejudecăților legate de autonomie singura cale de urmat este cea a dialogului. ”Trebuie să putem proiecta un viitor comun în care toți cetățenii, indiferent de limbă, religie sau apartenență etnică, pot stabili o viață normală pentru generațiile tinere”, a declarat Kelemen Hunor referindu-se la obiectivul cel mai important al României.

 

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél