Hotărâre privind simbolurile naționale ale comunității maghiare din România

Hotărâre privind simbolurile naționale ale comunității maghiare din România

Comunitatea maghiară din România este parte integrantă a națiunii maghiare, prin urmare își asumă simbolurile și însemnele acesteia, dar dispune și de simboluri proprii. Temeliile principale ale identității noastre naționale sunt acele simboluri care disting națiunea maghiară, și în cadrul acesteia pe maghiarii din Transilvania de alte națiuni și prezintă, într-un mod unic, particularitățile maghiarilor pentru întreaga lume.

Având în vedere faptul că legislația românească permite comunităților minorităților naționale să utilizeze propriile simboluri naționale și îngrijorați de amploarea crescândă a procedurilor judiciare din ultimii ani în acest domeniu, Uniunea Democrată Maghiară din România, în calitate de reprezentant legitim al comunității maghiare în Parlamentul României, în vederea declarării simbolurilor noastre naționale și utilizarea corectă a acestora, adoptă următoarea hotărâre:

1.  Simbolul național al comunității maghiare din România sunt culorile naționale ale maghiarilor: roșu, alb, verde. Steagul comunității maghiare este alcătuit din trei benzi orizontale de lățime egală, având, de sus începând, culorile roșu, alb și verde.

2. Culorile naționale ale maghiarilor le considerăm a fi simbolurile noastre naționale în orice dimensiune, amplasare, pe orice suprafață și formă de prezentare.

3. Afișarea simbolurilor noastre naționale la orice eveniment, în orice situație sau formă sunt considerate ca propriile noastre simboluri comunitare și în niciun caz, din punct de vedere juridic, nu echivalează cu arborarea publică a drapelului național al Ungariei, a cărui arborare în România este reglementată de convenții internaționale și de legi naționale.

4. De asemenea, considerăm culoarea albastră și aurie folosită de către secui, ca și comunitate integrantă a națiunii maghiare, precum și simbolul lunii și a soarelui, ca simboluri naționale. Steagul comunității secuiești este așezat în formă dreptunghiulară cu o lățime de 2:3 proporțională cu lungimea sa. Dreptunghiul de culoare albastru azuriu este tăiat de o bandă de culoare aurie, într-un raport de 2:1:2. Partea superioară albastră dinspre lance, este decorată cu simbolul soarelui auriu și al lunii argintii în creștere.

5. Aceste elemente le considerăm a fi simbolurile noastre naționale în orice dimensiune, amplasare, pe orice suprafață și formă de prezentare.

6. Imnul nostru național este poemul lui Kölcsey Ferenc intitulat Imn, pe care îl cântăm pe muzica compusă de Erkel Ferenc.

7. De asemenea, este simbolul nostru național poemul scris de Csanády György, cu titlul Imnul Secuiesc, pe care îl cântăm pe muzica compusă de Mihalik Kálmán.

Noi, reprezentanții comunității maghiare din România, afirmăm cu acest prilej că, cele cuprinse în această rezoluție le considerăm simbolurile noastre naționale și așteptăm ca România, Uniunea Europeană și comunitatea internațională să ne sprijine în păstrarea identității noastre naționale prin folosirea liberă a simbolurilor noastre.

Cluj Napoca, 23 februarie 2019.

 

pe aceeași temă

Hírlevél