Kelemen Hunor la Strasbourg: Vrem o Transilvanie dezvoltată într-o Europă puternică

Kelemen Hunor la Strasbourg: Vrem o Transilvanie dezvoltată într-o Europă puternică

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a întâlnit luni, la Strasbourg, cu unul dintre principalii candidați la președintia Comisiei Europene, Manfred Weber și cu secretarul general al PPE, Antonio López-Istúriz White. Liderul Uniunii le-a prezentat liderilor europeni situația minorităților naționale autohtone europene în contextul Minority Safepack și perspectiva transilvană a alegerilor pentru Parlamentul European.

“Minority SafePack este o inițiativă cetățenească europeană de succes; are peste un milion de susținători, iar mesajul principal este solidaritatea puternică a comunităților minoritare autohtone. Europa trebuie să fie preocupată de această problemă”, a declarat președintele UDMR la Strasbourg.

În urma discuțiilor, președintele Kelemen Hunor a subliniat faptul că, pe lângă avantajele oferite de apartenența la Uniunea Europeană, ar trebui să avem în vedere și aspectele care nu funcționează, direcția greșită spre care se îndreaptă actuala configurație europeană. Există un decalaj din ce în ce mai mare între Occident și Est, iar această realitate nu este un rezultat al solidarității europene. Interesul maghiarilor din Transilvania este ca această regiune să se dezvolte într-o Europă puternică, într-o Europă care să poată face față cu succes și competiției la nivel global – a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor. Așa cum în ultimul deceniu UE a avut un rol extrem de important  în viața comunității ardelene și de acum înainte va fi nevoie de această construcție solidă. Obiectivul UDMR este ca România să nu ajungă, sub nicio formă, la periferia UE sau a NATO – a adăugat liderul Uniunii.

În cadrul întâlnirii cu liderul european, Manfred Weber, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a atras atenția și asupra faptului că, în Europa, nici până în prezent nu a fost soluționată problema minorităților naționale autohtone. UDMR crede într-o Europă în care cultura unei comunități de 50 de milioane de oameni este considerată o valoare, nu o amenințare. Acest aspect  va fi abordat de UDMR în campania electorală pentru alegerile pentru Parlamentul European și va informa corect comunitatea maghiară din România în legătură cu beneficiile Uniunii Europene, însă vor fi abordate și teme precum necesitatea reducerii birocrației și provocările anilor următori.

Președintele FUEN, Vincze Loránt, prezent la discuțiile de la Strasbourg, a subliniat faptul că ar trebui căutați aliați de încredere în Europa pentru susținerea cauzei minorităților naționale europene. Partidul Popular European a fost printre primii care au răspuns pozitiv la solicitarea comunităților minoritare autohtone, prin urmare, au încredere că protecția minorităților naționale va deveni un subiect important în Uniunea Europeană în perioada următoare.

Liderul european, Manfred Weber, a subliniat faptul că trebuie găsite răspunsuri corecte și soluții adecvate pentru problemele cetățenilor. Din acest punct de vedere, Manfred Weber a subliniat importanța  chestiunilor care preocupă comunitățile minoritare și cărora Partidul Popular European trebuie să le răspundă.

În cadrul vizitei la Strasbourg, delegația UDMR a discutat și cu secretarul general al PPE, Antonio López-Istúriz White despre obiectivele Uniunii, situația politică internă a României și despre pregătirile pentru Congresul Partidului Popular European, care va avea loc luna viitoare, la Helsinki.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, și liderul FUEN, Vincze Loránt, au solicitat reprezentanților PPE ca problema minorităților naționale autohtone să fie una dintre principalele teme ale viitoarei campanii electorale pentru alegerile europarlamentare.

 

pe aceeași temă

Hírlevél