Korodi Attila: Comunitatea noastră apreciază interesul Washington-ului pentru situația minorităților din România Fotó: Foto: Kiss Gábor

Korodi Attila: Comunitatea noastră apreciază interesul Washington-ului pentru situația minorităților din România

În ceea ce privește minoritatea maghiară din Transilvania, situația României, a Ungariei și cea din Europa Centrală și de Est trebuie analizată din mai multe perspective. Trebuie avută în vedere atitudinea majorității române față de comunitatea maghiară din România, atitudinea Uniunii Europene față de minorități, cât și atitudinea administrației de la Washington. Majoritatea din România consideră că problema minorităților naționale este rezolvată în mod exemplar, iar această poziție s-a reflectat și în timpul vizitei de ieri a șefului statului în Ținutul Secuiesc. În lupta noastră continuă pentru păstrarea identității comunității maghiare avem nevoie de o serie de instrumente, soluții într-un context european și american, la problemele cu care se confruntă comunitatea noastră”, a declarat azi liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, la Băile Tușnad, unde deputatul din județul Harghita a fost invitat să participe la o discuție a cărei moderator a fost președintele Comisiei pentru politici externe a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt. La discuție au mai participat Radu Carp, coordonator al Comisiei de politici externe a Partidului Național Liberal, președintele Centrului pentru Studii Europene, Christopher P. Ball, și Tomas Strazay, cercetător slovac.

În discursul său, Korodi a atras atenția asupra faptului că înaintea aderării la UE România a tratat cu prioritate problema minorității maghiare, dar după aderare extinderea drepturilor minorităților, și mai ales aplicarea drepturilor existente, nu au mai constituit o prioritate în această țară.

Uniunea susține de fiecare dată la forurile naționale și internaționale că au fost prea multe exemple în care s-a adus atingere drepturilor minorităților din România, însă, cu ocazia vizitelor oficiale, din declarații reiese că poziția oficială a statului este diferită. UDMR, împreună cu Uniunea Federativă a Naționalităților Europene (FUEN), a lansat inițiativa cetățenească europeană Minority SafePack tocmai cu scopul de a adopta un cadru legislativ pentru protecția minorităților la nivelul Uniunii Europene. Raportul Departamentului de Stat al SUA despre România critică politica țării privind minoritățile naționale. În ultimii doi ani au fost emise două rapoarte care critică România din punct de vedere al situației drepturilor omului și al drepturilor minorităților. Comunitatea maghiară din România apreciază faptul că Washington-ul urmărește atent situația noastră, nu doar din punct de vedere al securității regionale ci și din perspectiva drepturilor omului și al drepturilor minorităților naționale. Acest lucru contribuie la susținerea și dezvoltarea construcției democratice din Europa Centrală și de Est”, a spus deputatul din județul Harghita care a adăugat că „din punctul de vedere al Uniunii Europene noi milităm pentru un sistem de protecție a minorităților previzibil”.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților a mai explicat că poziția față de problema minorităților naționale a administrației prezidențiale condusă de Donald Trump este, deocamdată, neclară, dar că acest lucru se va contura în următoarele luni. Politicianul UDMR și-a exprimat speranța că SUA vor continua să monitorizeze atent situația drepturilor omului și a drepturilor minorităților din România.  

Korodi a arătat că politica administrației Trump pune și mai mare accent pe sistemele de apărare regionale, fapt care reiese atât din declarațiile făcute de președintele american cât și din sumele alocate din bugetele naționale pentru acest scop. Astfel, putem presupune că SUA vor opta pentru legături și mai strânse cu statele din Europa Centrală și de Est. Conform deputatului UDMR țările din această regiune au nevoie de o cooperare bună între ele, pentru că sunt probleme specifice, pe care nici Vestul, nici SUA nu le vor înțelege, și astfel soluția nu va veni de acolo, trebuie să o găsim noi, prin dialog continuu.  

pe aceeași temă

Hírlevél