Kosovo se află cu un pas mai aproape de aderarea la UE

Kosovo se află cu un pas mai aproape de aderarea la UE

Acordul de Stabilizare și Asociere între Uniunea Europeană și Kosovo va intra în vigoare după votul de azi, 21 ianuarie, a Parlamentului European. În opinia deputatului european UDMR, Csaba Sógor, acordul discută probleme legate de protecția minorităților doar în termeni generali, ceea ce nu este suficient, după cum și experiența ne dovedește.

 

Consiliul European a contribuit la semnarea Acordului de Stabilizare și Asociere între UE și Kosovo la 22 octombrie 2015, iar semnarea a avut loc pe data de 27, la Strasbourg. Parlamentul Republicii Kosovo a ratificat documentul în 2 noiembrie.  

Cu votul de joi a Parlamentului European procedura este completă, urmând intrarea în vigoare a documentului. Acest lucru aduce Kosovo cu un pas mai aproape de aderarea la UE.

Documentul stabilește o relație contractuală între Kosovo și UE, care prevede noi forme de dialog politic consolidat, o cooperare mai strânsă în domeniul comerțului și noi forme de colaborare. Acordul stabilește prevederi în mai multe domenii cum ar fi: consolidarea principiilor democratice și a drepturilor omului, respectiv cooperarea în domeniul educației, a energiei, a mediului, a justiției și a afacerilor interne.

"Mă alătur celor care încurajează cele cinci State Membre ale UE, inclusiv România, care încă nu au recunoscut Republica Kosovo, să facă acest pas" –a declarat deputatul european UDMR Csaba Sógor. El a subliniat că integrarea europeană reușită a țărilor din Balcanii de Vest va fi posibilă doar dacă acestea oferă un răspuns liniștitor pentru problema minorităților etnice autohtone care locuiesc pe acest teritoriu, și doar prin elaborarea unui set de criterii clare cu caracter obligatoriu.

"Putem constata neajunsuri în aplicarea legislației privind protecția minorităților în statele membre ale Uniunii Europene, angajamentele generale nu sunt respectate, iar UE nu vrea să joace niciun rol în această privință, în ciuda faptului că acest lucru afectează 40 de milioane de cetățeni ai UE” – a subliniat Sógor. El a adăugat: albanezii din Kosovo știu exact ce înseamnă să fii în minoritate, iar este acum rândul lor să ofere un set de criterii rezonabile de co-existență  minorității sârbe din Kosovo.

pe aceeași temă

Hírlevél