Kovács Péter: Dezvoltarea Transilvaniei este condiția revenirii în țară al românilor din diaspora

Kovács Péter: Dezvoltarea Transilvaniei este condiția revenirii în țară al românilor din diaspora

„Trebuie să schimbăm, în primul rând, România. UDMR militează pentru o Românie şi pentru o Transilvanie în care este bine să trăieşti, unde familiile se simt în siguranţă şi unde nu sunt puse în pericol drepturile şi bunurile comunităţilor locale. Şi dacă putem să demonstrăm celor care, constrânşi de împrejurări, temporar, locuiesc în străinătate, atunci ei se vor întoarce acasă. Şi de ce spunem că trebuie să schimbăm România? Pentru că noi afirmăm, cu toată răspunderea, că un proiect bun pentru Transilvania, este bun şi pentru România. Şi ceea ce este bine pentru maghiarii din România, este bine pentru toţi cetăţenii acestei ţări, indiferent dacă trăiesc în România, sau, temporar, trăiesc în străinătate”, a declarat azi președintele executiv al UDMR, Kovács Péter, candidat la Senat în circumscripția electorală din diaspora, în cadrul unei dezbateri organizate de postul public de radio.

Președintele executiv al Uniunii este de părere că schimbarea României presupune, în primul rând, asigurarea bunăstării familiilor, prin creşterea salariului minim, prin reducerea de impozite pe venit pentru familii, prin reducerea suplimentară la plata utilităţilor, prin pensii decente.

”Trebuie să facem autostradă în Transilvania, Autostrăzile Transilvania de Sud şi Transilvania de Nord, să vină investitorii. Dacă vin investitorii aduc bani, avem locuri de muncă şi românii din diaspora se întorc acasă. Este <<foarte uşor>> să spun aşa, în ghilimele. Să nu facem autostrăzi din hârtie, să facem autostrăzi din asfalt”, a subliniat Kovács Péter.

Referindu-se la situația comunităților românești de peste hotare , președintele executiv UDMR a precizat faptul că este necesară o diferenţiere între comunităţile care s-au născut în diaspora sau istoric trăiesc în diasporă şi cei care constrânşi de împrejurările din România, temporar s-au mutat în străinătate sau lucrează acolo sau învaţă acolo.

 ”Dacă prevederile legii pentru românii de pretutindeni ar fi aplicate de către Guvern, de către instituţiile abilitate, ar fi perfect, pentru că această lege vorbeşte despre posibilitatea acestor oameni, acestor comunităţi de a-şi trăi identitatea de român, să-şi folosească limba maternă în afara familiei, să studieze în limba maternă şi să aibă acces la religia şi cultura românească. UDMR, timp de 26 de ani, acționează în același fel pentru comunităţile maghiare dispersate din interiorul României mai ales în judeţele Hunedoara, Caraş Severin, Alba, Sibiu şi Bistriţa-Năsăud, ceea ce ar trebui să facă Guvernul României pentru comunităţile din diaspora”, a spus acesta.

După cum se știe, UDMR a depus liste complete de candidați în toate circumscripțiile din țară și din străinătate și acordă o atenție sporită abordării comunităților maghiare din străinătate. Lista candidaților în circumscripția electorală din diasporă este deschisă de Magyari Tivadar, vicepreședinte executiv pentru învățământ al UDMR, candidat la Camera Deputaților, urmat de Kinizsi Zoltán, vicepreședinte al organizației județene a UDMR Cluj. Pe primul loc al listei de candidați la Senat în circumscripția din străinătate se află Kovács Péter, președinte executiv UDMR, urmat de Laczikó Enikő, secretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota în ziua alegerilor la reprezentanțele diplomatice și consulare din țara în care se află, iar cei care s-au înregistrat în prealabil, pot vota prin corespondență. MAE a publicat o hartă interactivă cuprinzând toate cele 417 secții de votare din străinătate. Documentul poate fi accesat la următorul link: http://www.mae.ro/locatiile_sec%C5%A3iilor_de_votare

pe aceeași temă

Hírlevél