Mesajul președintelui UDMR, Kelemen Hunor, transmis astăzi, la reuniunea CRU Fotó: Foto: Gönczy Tamás

Mesajul președintelui UDMR, Kelemen Hunor, transmis astăzi, la reuniunea CRU

Trebuie să ne mobilizăm toți, împreună, să depășim lipsa de încredere și să prezentăm cauza noastră comună și în Parlamentul European – a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, astăzi, la Oradea, în cadrul ședinței CRU.

UDMR are o sarcină dificilă în campania pentru alegerile europarlamentare din 2019, dar această activitate intensă poate avea rezultatele dorite numai dacă există unitate în rândul membrilor organizației. Este nevoie ca noi toți să ne adresăm comunității maghiare – a subliniat președintele UDMR, exprimându-și totodată convingerea că Uniunea va avea succes în 2019, cu toate că , uneori, este pusă în situația de a intra în defensivă, iar unii răspund cu atac la apărare.

Campania actuală are o miză uriașă, pentru că Uniunea Europeană este într-un proces de schimbare. Marea întrebare este, totuși, dacă continentul va porni în direcția corectă după declanșarea reformelor propuse și aflate în derulare. Schimbările, cu sau fără maghiari, se vor produce oricum. Alegerea este ca în cazul trenului care sosește în gară pe 26 mai: există posibilitatea urcării în acest tren dar și alegerea rămânerii pe peron.

Referitor la colaborarea cu Partidul Civic Maghiar, președintele UDMR a subliniat: cauza maghiară poate fi susținută cel mai eficient prin unitate și solidaritate – UDMR a realizat acest deziderat la alegerile europarlamentare din 2014, iar ulterior și la alegerile locale și parlamentare din 2016. Liderul UDMR consideră că și în cazul celor trei competiții electorale care vor avea loc în următorii doi ani, pot fi găsite soluții corecte pentru toți, inclusiv pentru PCM.

Deși PCM a decis să nu propună candidați pe lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European – dar susține lista Uniunii pentru că servește cauza maghiară – aceasta rămâne deschisă până la sfârșitul lunii martie, la fel și pentru Partidului Popular Maghiar din Transilvania și pentru membrii societății civile.

Stabilirea ordinii pe liste a candidaților nu a fost o decizie ușoară pentru Consiliul Permanent al Uniunii, având în vedere faptul că toți candidații nominalizați sunt foarte bine pregătiți profesional, oameni valoroși, cu inițiativă – a subliniat președintele Uniunii.  Două locuri eligibile nu puteau fi distribuite pentru cinci și nu este adevărat faptul că i s-ar fi retras cuiva sprijinul politic. Decizia CP trebuie să fie acceptată și susținută de toată lumea, pentru că această alegere se referă la viitorul comunității - a spus președintele.

Președintele Kelemen Hunor a vorbit și despre subiectul tensionat din interiorul PPE.  Poziția sa clară este că nu de excluderea FIDESZ ar trebui să fie preocupat PPE în aceste luni înainte de alegeri. Este contraproductiv din punct de vedere moral și politic faptul că cel mai mare grup din PE duce la dezbinare, nu poate acționa unitar - iar astfel poate doar să dea apă la moara socialiștilor.

Dacă va există un vot privind excluderea FIDESZ, UDMR va vota împotriva acestuia. Cu toate acestea, președintele UDMR este încrezător că până la 20 martie această problemă poate fi rezolvată și că acest conflict va fi închis fără să se ajungă la vot.

Cel mai important lucru pentru comunitatea maghiară din Transilvania este ca PPE să fie cea mai mare forță politică după alegerile europarlamentare, cea care va decide reformele pe care Uniunea Europeană va trebui să și le asume - a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

pe aceeași temă

Hírlevél