Ne asumăm realizările, ne corectăm greșelile - este concluzia raportului politic prezentat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la reuniunea Consiliului Reprezentanților Unionali Fotó: Fotografia de: Banga Előd-Ernő

Ne asumăm realizările, ne corectăm greșelile - este concluzia raportului politic prezentat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la reuniunea Consiliului Reprezentanților Unionali

Adoptarea metodologiei de selectare a candidaților UDMR pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an și evaluarea rezultatelor obținute la alegerile locale au fost temele raportului politic prezentat de președintele UDMR, Kelemen Hunor, la reuniunea Consiliului Reprezentanților Unionali de sâmbătă de la Târgu Mureş.

Rezultatele noastre trebuie analizate în contextul alegerilor locale din 2016. Înaintea alegerilor din iunie, noi am spus că o reprezentare puternică în instituțiile administrației locale nu numai că îmbunătățește calitatea vieții pentru maghiarii din Transilvania, dar este şi în măsură să garanteze sentimentul de siguranță al comunităților locale. De noi depinde dacă reușim să ne respectăm promisiunea. Pentru aceasta, este nevoie de curaj, de capacitatea de a performa și de a spune lucrurilor pe nume, dar și de întărirea reprezentării de care dispunem la nivel local, printr-o reprezentare mai puternică în Parlament”, a arătat președintele Uniunii, Kelemen Hunor.

 „Analizând rezultatele obținute la alegerile locale într-un context anume, putem afirma că am obținut un rezultat bun, avem aproape 200 de primari și peste 200 de viceprimari, avem președinți de consiliu județean în 5 județe, am recâștigat municipiul Satu Mare, însă am pierdut Odorheiul Secuiesc. Avem viceprimari la Timișoara și la Brașov, dar și primar la Lunca Mureșului. Am ieșit învingători și în competiția maghiaro-maghiară, peste 80 la sută din voturi ne-au revenit nouă, acest succes datorându-se programului nostru credibil și calității candidaților noștri. Însă, trebuie să știm cum să gestionăm împuternicirea pe care am primit-o din partea electoratului. De aceea, principala sarcină a fiecăruia dintre reprezentanții noștri aleși va fi servirea comunității. Analizând rezultatele obținute într-un alt context, constatăm că, față de anul 2012, am pierdut voturi – și noi, și alții. Acest fapt trebuie să ne pună pe gânduri, pentru că o prezență slabă la vot nu întărește democrația. Succesul în promovarea drepturilor democratice este garantat de o prezență la vot ridicată, de participarea activă a cetățenilor la viața publică. Faptul că, în două județe din Transilvania, nu am avut listă județeană, a contribuit la procentajul mai mic obținut de UDMR”, a explicat președintele Uniunii.

„Am obținut maximul posibil la negocierile de după alegeri. Avem mult mai mulți viceprimari decât până acum. În județele Mureș, Satu Mare și Bihor am negociat intrarea în coaliții, pe baza cărora noi am desemnat președinții de consilii județene. Totodată, în 8 județe din Transilvania și din  Partium, UDMR este factorul de echilibru, pentru că în patru județe am încheiat acorduri cu liberalii, iar în alte patru județe, cu social-democrații. Am purtat negocierile pentru coaliții ținând seama de nevoile locale și, firește, cum s-a și văzut de altfel, în funcție de cât de dispuse s-au arătat la negocieri cu noi partidele românești dintr-un anumit județ. Îi felicit pe toți, s-a lucrat bine și cu folos. Mulțumesc alegătorilor noștri, celor care, prin voturile lor, au sprijinit candidații Uniunii, programul Uniunii, și mulțumesc Organizației noastre de Femei, platformelor din cadrul Uniunii și organizațiilor noastre de tineret”, a mai spus Kelemen Hunor.

Președintele UDMR s-a mai referit la faptul că, luând în considerare și rezultatele recensământului din 2012,  cea mai bună mobilizare la vot a fost în rândul maghiarilor care trăiesc în diaspora internă și în regiunile cu populație mixtă – acolo mobilizarea a fost mult mai bună decât în regiunea cu populația maghiară compactă sau în Partium.

Cele mai mari pierderi le-am suferit în județul Bihor, apoi urmează județele din Ținutul Secuiesc. Acest fapt trebuie să ne pună pe gânduri, despre acest lucru trebuie să vorbim deschis”, a subliniat președintele Uniunii.

În privința alegerilor parlamentare din toamna acestui an,  Kelemen Hunor a declarat că este nevoie de candidați dedicați reprezentării intereselor comunității maghiare care să fie, în același timp, buni profesioniști, oameni care să devină politicieni de profesie, care să aibă o activitate bună în comisiile parlamentare.

Trebuie să aducem și tineri, oameni noi, în așa fel încât să corespundă așteptărilor comunității. Avem nevoie de un program electoral care să ofere atât membrilor minorităților, cât și majorității, răspunsuri adecvate. Dacă vom avea o planificare bună, dacă ne vom prezenta cu un program bun și candidați competenți, atunci nu vom întâmpina nicio dificultate ca să obținem cele 5 procente, iar Uniunea va dispune, începând din decembrie, de o echipă parlamentară puternică”, a subliniat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a adăugat că, după alegeri, România va avea nevoie de un guvern politic, nu de unul tehnocrat. În opinia sa, sarcinile cele mai importante vor fi, în anii următori, reforma administrativă, reforma constituțională, pe lângă rezolvarea problemelor fundamentale din sistemul educațional și din economie. Din aceste considerente, preşedintele Uniunii este de părere că, între 2016 și 2020, Parlamentul va avea un rol foarte important.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că supune dezbaterii în Consiliul Reprezentanților Unionali propunerea de continuare a colaborării cu Partidul Civic Maghiar și va recomanda aprobarea acestei propuneri, având în vedere faptul că, la alegerile locale, acest parteneriat a funcționat bine.

După prezentarea raportului politic, Kelemen Hunor a informat în legătură cu discuțiile purtate cu președintele României pe tema Brexit-ului, pentru elaborarea unei poziții unitare a  României. 

„Noi am spus, fără echivoc, că Uniunea Europeană trebuie să meargă mai departe cu toate că, în funcționarea acesteia, sunt multe greșeli, dar nu este în interesul nostru să întărim euro-scepticismul. În anii următori, în Uniunea Europeană trebuie duse la bun sfârșit reforme și, în această privință, România trebuie să vină cu inițiative, deoarece nu poate accepta să facă parte dintr-o Europă rămasă în urmă, o Europă de periferie. Aderarea la spațiul Schengen este foarte importantă și nu poate fi lăsată fără o perspectivă temporală precis stabilită. Dezbaterea la nivel de experți, activitatea grupurilor de lucru a început deja, și noi participăm la aceste demersuri, pentru că reprezentanții maghiarimii din România trebuie să contribuie, politic și profesional, la aceste eforturi”, a subliniat  președintele UDMR.

pe aceeași temă

Hírlevél