Poziția UDMR exprimată la ședința Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU), desfășurată sâmbătă, 3 martie 2018 la Târgu Mureș Fotó: Fotó: Gönczy Tamás

Poziția UDMR exprimată la ședința Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU), desfășurată sâmbătă, 3 martie 2018 la Târgu Mureș

Președintele UDMR, Kelemen Hunor: România de astăzi este caracterizată prin lipsa de viziune și a obiectivelor clar definite.

Nu sunt proiecte în care să existe un consens între toate partidele parlamentare. 2018 ar trebui să fie anul în care societatea românească să se angajeze într-un dialog care să vizeze viitorul, un dialog care să cuprindă aspecte fundamentale ale întregii societăți. În acest scop, însă, trebuie să clarificăm câteva principii și valori: ce înțelegem prin statul de drept, separarea puterilor în stat și ce gândim despre libertățile fundamentale. Lipsa viziunii și a unui proiect de țară își pun amprenta, tot mai pregnant, asupra vieții noastre de zi cu zi. Fenomenul sărăciei și cel al emigrației au luat amploare. Deși există o creștere economică, nu este durabilă, iar guvernul nu investește acest rezultat în favoarea economiei, pentru a fi create noi locuri de muncă și pentru eradicarea sărăciei.

România nu este o țară model pentru protecția minorităților naționale. Acest lucru este susținut și de cel mai recent raport al Comitetului Consultativ al Consiliului Europei privind protecția minorităților naționale. Salutăm concluziile Comitetului Consultativ al Consiliului Europei, în care se regăsesc şi câteva referințe la raportul paralel, prezentat de UDMR. Situația minorităților naționale și, implicit, a maghiarilor din România, nu este nici pe departe rezolvată. România transmite, în exterior, imaginea unei țări model în privința respectării drepturilor minorităților, însă faptele demonstrează altceva - realitate evidentă acum și pentru Europa. În schimb, diplomația română continuă să transmită informații eronate și să ignore aspectele reale.

Peste două săptămâni aniversăm 170 de ani de la Revoluția Maghiară din 1848, evenimentul central al Uniunii urmând să aibă loc în acest an la Satu Mare. 15 martie este una dintre cele mai mari sărbători ale maghiarilor din Transilvania. Vrem libertate, egalitate, fraternitate, dar nu în detrimentul altora. Nici astăzi nu ne mulțumim cu mai puțin.

Revoluția Maghiară a fost înfrântă, a urmat compromisul Austro-Ungar. Și noi dorim un compromis cu majoritatea românească, referitor la faptul că 15 martie poate fi o sărbătoare pentru noi toți – la fel cum și libertatea este a noastră, poate fi a tuturor, această libertate  care poate fi împărtășită cu oricine, nu se va diminua. Fraternitatea are sens numai dacă este înțeleasă și acceptată în totalitate de ambele părți. Egalitatea trebuie să însemne garantarea șanselor egale pentru toți.

Trăim în România și trebuie avut în vedere că acesta este un stat în care trăiesc mai multe naționalități și minorități naționale. Pe lângă majoritatea românească, este și țara maghiarilor, germanilor, romilor, a tuturor minorităților naționale.

Dacă există deschidere pentru compromis, dialog, este mult mai simplu să convenim asupra unor obiective comune. Dorim să privim împreună spre un viitor care să-l putem contura împreună.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél