Studenți europeniști de la Sapientia, în vizită la Parlamentul European

Studenți europeniști de la Sapientia, în vizită la Parlamentul European

Tinerii care azi au 20 de ani vor juca un rol hotărâtor în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene (UE), a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o, joi, la Parlamentul European, cu un grup de studenți de la Facultatea de Studii Europene a Universității Sapientia din Cluj.  

"UE traversează o perioadă a frământărilor, iar Europa pare să fi intrat într-o eră a volatilității. Dacă încercăm să facem o listă a provocărilor fără precedent din ultimele  decenii cu care se confruntă UE, începând de la situația din estul Europei, criza din Ucraina și amenințările fără precedent la adresa republicilor baltice, Poloniei, Ungariei și României, dacă ne uităm la zona Mării Mediterane și constatăm că răspunsul Uniunii este încă nesatisfăcător în ceea ce privește criza emigranților, dacă evaluăm rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European din 2014 și succesul electoral obținut de partide extremiste, antisistem, xenofobe și anti-imigrație, atunci constatăm că euro-optimismul care domina acum un deceniu, astăzi, s-a transformat într-un amalgam de sentimente antieuropene", a arătat deputatul european al UDMR. Winkler a mai spus că la nivelul societății scepticismul cu privire la capacitatea construcției europene de a răspunde provocărilor secolului 21 este în creștere.

 

"Opinia mea este că pentru noi, comunitatea maghiară din Transilvania, viitorul european în care putem să ne păstrăm comunitatea consolidată pe pământul natal este reprezentat de viziunea care să revină la valorile părinților fondatori ai UE. Singure, statele naționale din UE, nu pot răspunde provocărilor contemporane. Doar împreună, regăsind sentimentul solidarității, și revenind la valorile fondatoare,  acelea ale unei Uniuni a tuturor cetățenilor, vom putea noi, europenii, să clădim un viitor prosper și sigur. În toate acestea, voi, cei care azi aveți 20 de ani, veți avea un rol hotărâtor. Viitorul Europei se află în mâinile voastre", a declarat deputatul european.

 

Iuliu Winkler le-a mai vorbit studenților despre oportunitățile de studii și practică pe care le oferă UE, amintind despre ERASMUS Plus, dar și despre posibilitățile de a face stagii în cadrul instituțiilor europene. El le-a menționat tinerilor faptul că și pe site-ul său www.winklergyula.ro pot fi găsite informații și link-urile necesare pentru cei care vor să aplice pentru stagii de practică la instituțiile europene.

 

"Pentru voi este important să dobândiți cât mai multe competențe, să cunoașteți cât mai multe limbi străine, acestea sunt atuuri, pentru că oportunitățile nu sunt distribuite automat. Este o competiție în care câștigă și la nivel de individ, și la nivel de comunitate aceia care sunt mai bine informați, mai competitivi și care sunt curajoși și întreprinzători", a adăugat deputatul european al UDMR.

 

Studenții clujeni, având sprijinul cabinetului parlamentar, au avut posibilitatea de a vizita Parlamentul European în cursul zilei de joi.

pe aceeași temă

Hírlevél