UDMR: Dorin Florea nu reprezintă așteptările legitime ale comunității maghiare din Târgu Mureș

UDMR: Dorin Florea nu reprezintă așteptările legitime ale comunității maghiare din Târgu Mureș

”UDMR a trebuit să inițieze o procedură parlamentară pentru soluționarea situației școlii romano-catolice din Târgu Mureș, deoarece primarul nu a făcut nimic în acest sens și, din diverse motive și obiecții controversate, a împiedicat în mod constant și consecutiv reînființarea instituției de învățământ. Prin urmare, cred că declarația primarului de ieri este foarte gravă. După ce a ignorat solicitarea legitimă a unui număr mare de maghiari din oraș, declară că nu ar fi fost necesar ca Parlamentul să intervină în cazul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. El a făcut acest lucru în condițiile în care instituția pe care a condus-o avea la dispoziție toate instrumentele legale pentru a rezolva situația școlii în cel mai scurt timp, precum și posibilitatea de a încheia un contract favorabil pentru toate părțile, cu proprietarul de drept al clădirii, Biserica Catolică. În schimb, timp de mai multe luni, a ținut în nesiguranță elevii instituției de învățământ și părinții lor, împiedicând, totodată, prin toate mijloacele posibile, procesul de reînființare a liceului. Iar acum, când după numeroase eșecuri am reușit, prin intermediul legii, la nivel național, să rezolvăm această situație dificilă, pentru care este și el pe deplin responsabil, încearcă să mustre părțile implicate: Parlamentul, biserica și, nu în ultimul rând, comunitatea maghiară. Sunt convins că în anul Centenarului este de minim bun simț să găsim în comun soluții pentru dezideratele legitime ale comunității maghiare. Partidele de opoziție ar face mai bine dacă nu ar încerca să sărbătorească Centenarul prin obstrucționarea cauzelor maghiare, ci să planifice o imagine de viitor care să ofere tuturor, românilor și maghiarilor deopotrivă, o calitate mai bună a vieții, aici, acasă, pe pământul natal al fiecăruia dintre noi”, a subliniat Novák Zoltán, senatorul UDMR de Mureș.

Dorin Florea, primarul orașului Târgu Mureș, în comunicatul său de presă din 8 februarie, a declarat că nu era necesar ca Parlamentul să intervină în cazul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.

”Această lege are un viciu - domnii preoţi au hotărât că acest contract de închiriere este reziliat, ei aşa s-au manifestat. Mă întreb cum hotărăşti înfiinţarea unei şcoli şi tu nu ai contract de închiriere pe spaţiu? Mâine le-aş da preoţilor despăgubiri, după o analiză serioasă, despre cum au intrat în posesia acestor clădiri. (...) Clădirile şcolilor importante nu trebuiau retrocedate, acestea trebuiau trecute la despăgubiri”, a susținut Dorin Florea.

”Reînființarea școlii romano-catolice este o cerere legitimă și o necesitate a comunității maghiare din Târgu Mureș și a Bisericii Romano-Catolice, iar în ultima perioadă am încercat în permanență să obținem o rezolvare la această cerere, în conformitate cu toate cerințele legale. Biserica Romano-Catolică nu a făcut altceva decât ca, în conformitate cu drepturile sale legale, să creeze o instituție de învățământ într-o aripă a propriei clădiri, dar, în același timp, în spiritul corectitudinii și cooperării, a dorit încă să asigure în continuare un spațiu în clădirea sa și pentru Liceul Unirea", a atras atenția senatorul UDMR, Novák Zoltán.

De asemenea, acesta consideră extrem de grav faptul că primarul pune la îndoială dreptul de proprietate al bisericii asupra clădirii, punând, astfel, sub semnul întrebării unul dintre principalii piloni ai statului de drept, inviolabilitatea proprietății private.

„De la bun început, UDMR a susținut că singura soluție echitabilă este că bunurile bisericești și private confiscate în comunism ar trebui retrocedate în natură. Uniunea continuă să facă eforturi pentru a convinge România să își respecte angajamentele asumate în documentele internaționale și interne și să recupereze întârzierea gravă pe care o are în domeniul retrocedării în natură a bunurilor bisericești și comunitare. Suntem convinși că la acest aspect nu trebuie renunțat și că nu ar trebui acceptată nicio altă soluție. Mai ales nu de dragul unui primar care este intolerant cu comunitatea maghiară”, a conchis senatorul UDMR, Novák Zoltán. 

pe aceeași temă

Hírlevél