UDMR Mureș se opune unificării Universității de Medicină și Farmacie cu Universitatea Petru Maior - este o încercare de desfiinţare a procesului educaţional în limba maghiară

UDMR Mureș se opune unificării Universității de Medicină și Farmacie cu Universitatea Petru Maior - este o încercare de desfiinţare a procesului educaţional în limba maghiară

Ne opunem unificării Universității de Medicină și Farmacie cu Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș . Susținem poziția cadrelor didactice și a studenților de la UMF,  care  arată foarte clar faptul că absorbția distruge învățământul medical din Târgu Mureș și subminează caracterul multicultural al Universității.

Nu există niciun argument tehnic sau legat de interesele comunității, care să fie în favoarea acestei intenții. Acest demers pune în pericol viitorul  unor tineri care au ales să devină medici, şi, în acelaşi timp, distruge prestigiul unei universităţi care, de mai multe decenii, este recunoscută și  apreciată pe plan internațional.

Este evident că prin această intenție de unificare a universităților, UMF va pierde din calitatea actului educațional, deoarece clasificarea universităților cu profil mixt este mai redus și afectează proporția numărului studenților și  profesorilor, dar și pe cel al studenților străini care ar  frecventa cursurile Universității.

Principiul autonomiei universitare, garantat prin Legea Educației, nu permite UDMR să intervină prin orice mijloace politice și juridice, în decizia conducerii celor două instituții de învățământ superior, în această etapă a procesului de unificare.

Ne adresăm pe această cale ministrului educației, Valentin Popa, să nu dea curs procesului de unificare a celor două universități mureșene. În calitate de ministru al educației, Valentin Popa are obligația să respecte legile țării, să asigure aplicarea acestora și să nu ignore faptul că, încă din anul 2011, conducerea UMF refuză să aplice legea și să înființeze în cadrul universității o facultate cu predare în limba maghiară.

Totodată  ne așteptăm din partea conducerii Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, să iniţieze demersuri imediate în vederea înființării unei facultăți cu linie de predare în limba maghiară. În caz contrar, vom considera acest refuz drept un mesaj clar care arată intenţia evidentă de a distruge un sistem de învăţământ performant în limba maghiară prin unificarea celor două instituţii. De aceea ne opunem ferm acestei intenţii.

Uniunea Democrată Maghiară din România este solidară cu poziția  profesorilor și cu studenții maghiari de la UMF, iar în măsura posibilităților limitate aflate la dispoziție va face uz de toate instrumentele garantate de lege pentru a impune respectarea argumentelor tehnice și dezideratul comunității maghiare mureșene.

Organizația județeană a UDMR Mureș

pe aceeași temă

Hírlevél