Un sfert de secol în slujba binelui comun. La Brașov a avut loc Congresul Mișcării Creștin - Democrate Maghiare din România

Un sfert de secol în slujba binelui comun. La Brașov a avut loc Congresul Mișcării Creștin - Democrate Maghiare din România

„Mișcarea Creștin - Democrată Maghiară din România este de o vârstă cu UDMR. De la bun început, ea și-a asumat, în viața publică maghiară din România, valorile care, pe parcursul secolelor,au făcut ca Europa să devină ceea ce este ea astăzi. Nu ne-am putea imagina cultura și civilizația europeană fără rădăcinile ei creștine, acestea sunt valorile care au fost un far călăuzitor și în vremurile de criză morală și economică,valori la care noi am adăugat preocuparea noastră constantă pentru binele comunității maghiare”, a declarat președintele UDMR Kelemen Hunor, joi, 19 martie la Centrul Cultural Reduta din Brașov, cu ocazia congresului Mișcării Creștin-Democrate din România. Președintele Uniunii a mai subliniat și faptul că creștin-democrații, care alcătuiesc una dintre platformele UDMR, sunt parteneri credincioși, menționând de asemenea momentele reprezentative din țară și din Europa, în care acest curent ideologic a îndeplinit un rol de seamă.

Liderul UDMR a adăugat că, în ultimii 25 de ani, creștin-democrații au servit binele comun „nu cu stridență, ci cu răbdare și prin muncă cinstită, dusă la bun sfârșit”.


Kelemen Kálmán, președintele Mișcării, a afirmat că asumarea valorilor creștin-democrate este o necesitate istorică, deoarece s-a adeverit că aceste valori merită să fie așezate la temelia politicii. Programul Mișcării are la bază unicitatea și irepetabilitatea persoanei umane, vegherea asupra onoarei sale, ceea ce constituie un element deosebit într-o societate ale cărei valori s-au diminuat. Despre anii petrecuți în închisoare, președintele Mișcării a spus că el a fost pedepsit, pe vremea regimului comunist, pentru principii aflate, astăzi, la dispoziția fiecărui om care se raportează la ele cu inima curată.

 

Kovács Attila, președintele organizației județene UDMR Brașov, i-a salutat pe participanții la congres în calitate de gazdă a evenimentului. El a evidențiat importanța păstrării tradiției, reamintindu-le, totodată, celor prezenți că funcționarea ca Uniune a organizației care reprezintă interesele maghiarilor din România a fost mai puternică și datorită platformelor care o compun și că această diversitate ideologică trebuie păstrată și de acum înainte, trebuie consolidată.

 

Biró Zsolt, președintele Partidului Civic Maghiar, a spus că este o dovadă de normalitate faptul că formațiunea condusă de el este reprezentată la congresul unei mișcări frățești.

 

Am adus cu mine la acest eveniment un mesaj de colaborare și de solidaritate, pentru ca și peste 25 de ani să putem vorbi despre un viitor maghiar, în Transilvania, în Ținutul Secuiesc și aici, la Brașov. În problemele majore ale comunității, nu există deosebiri de vederi între noi, suntem nevoiți să colaborăm în interesul păstrării identității noastre naționale”, a spus președintele PCM.

 

Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a transmis un mesaj prin care a salutat lucrările congresului și a elogiat rezultatele obținute de această mișcare în cei 25 de ani de existență.

 

În scrisoarea adresată congresului, Semjén Zsolt, viceprim-ministru al Guvernului Ungariei, i-a asigurat de sprijinul său pe adepții principiilor creștin-democrate și a arătat că valorile creștine reprezintă garanția viitorului democrației europene. În cadrul unui moment festiv, au fost înmânate distincții memoriale unor personalități partenere ale Mișcării în perioada recentă.

 

La Congresul de la Brașov au fost prezenți Kovács Péter, secretarul general al UDMR, Vincze Lóránt, vicepreședintele FUEN, parlamentarii Fejér László, Moldován József și Erdélyi-Dolóczki István, Römer-Ambrus Sándor-Mihály, subprefectul județului Brașov, Szente László, președintele organizației municipale UDMR Brașov, consilieri și primari UDMR, lideri ai bisericilor istorice maghiare și reprezentanți ai partidelor politice românești.

pe aceeași temă

Hírlevél