”Uniune pentru viitor” – CRU a pregătit Congresul din februarie al UDMR Fotó: Foto: Gönczy Tamás

”Uniune pentru viitor” – CRU a pregătit Congresul din februarie al UDMR

CRU

În ultimii doi ani trecutul și protejarea drepturilor comunității ne-au consumat cele mai multe energii, însă în perioada următoare trebuie să ne concentrăm eforturile pe construirea unui viitor și pe consolidarea acestuia. În acest sens, sloganul Congresului UDMR de la Cluj, din data de 22-23 februarie, este „Uniune pentru viitor”.

Pe lângă alegerea președintelui Uniunii, misiunea Congresului va fi să definească un proiect de viitor pentru comunitatea maghiară din România și să stabilească obiectivele cele mai importante ale UDMR, strategiile în domeniile educației, economiei, infrastructurii, sănătății și organizării sociale. Pentru realizarea acestor deziderate este nevoie de o Uniune puternică și de aliați puternici, implicarea unor  organizații profesionale, de consultare publică reală și de parteneri internaționali influenți.

La Congres va fi lansată și următoarea etapă a campaniei UDMR pentru alegerile europarlamentare. În acest sens va avea loc o dezbatere cu participarea celor care și-au anunțat intenția de a candida pe listele Uniunii la alegerile europarlamentare (stabilirea ordinii pe liste urmând să aibă loc în săptămâna următoare desfășurării Congresului). Totodată, vom lansa și acțiunea de strângere a semnăturilor de susținere a candidaților și vom prezenta cele mai importante elemente ale programului nostru electoral.

Alegerile europarlamentare din mai vor influența viitorul Europei. Uniunea Europeană se confruntă cu schimbări majore. Depinde și de noi, comunitatea maghiară din România, dacă, vom  avea de pierdut sau de câștigat în urma acestei schimbări.    

În luna mai, se va decide cine va alcătui majoritatea în PE: cei care susțin legislația europeană privind protecția minorităților naționale  sau cei care nu iau în considerare problemele noastre. Se va decide, de asemenea, cine vor fi cei care vor conduce Uniunea: cei pentru care este importantă dezvoltarea localităților din cât mai multe resurse europene, iar agricultorii să beneficieze de mai multe subvenții, sau cei care vor să reducă cuantumul finanțărilor.

Pentru noi, miza este clară, obiectivul este bine definit: ne dorim o reprezentare puternică a maghiarilor din Transilvania și  din Bazinului Carpatic, pentru a contribui la consolidarea viitorului Uniunii Europene – indiferent că este vorba despre politica de finanțare, despre protecția  minorităților naționale sau despre fenomenul migrației. Este în interesul comunității maghiare ca Europa să fie mai puternică, iar, astfel, Transilvania se va dezvolta în continuare.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél