UDMR, PUTEREA MAGHIARĂ STABILĂ

Decembrie 1989 nu a însemnat doar începutul erei libertății în România, ci și renașterea, peste noapte, a comunității politice maghiare. După decenii de represiune, dorința autoorganizării a izbucnit: maghiari determinați au format Uniunea Democrată Maghiară din România și organizațiile sale locale, rând pe rând.

Ceea ce s-a întâmplat atunci dovedește clar puterea comunității noastre. Noi, maghiarii, ne-am dorit o lume nouă și, de atunci, clădim comunitatea maghiarilor liberi a căror instrument este Uniunea noastră. De mai bine de trei decenii înființăm instituții, ne dezvoltăm comunitățile, apărăm drepturile și identitatea comunității noastre prin legislație.

Servim comunitatea maghiară cât putem noi de bine în administrațiile locale, în Parlament și, atunci când avem ocazia, ca membri ai Guvernului, menținând dialogul cu membrii societății majoritare. Circumstanțele și mijloacele se pot schimba, dar provocarea rămâne aceeași pentru totdeauna: să reușim să rămânem o comunitate maghiară liberă, puternică și competitivă și să putem construi viitorul aici, în țară.

UDMR este membră a Partidului Popular European (PPE) și a FUEN (Federal Union of European Nationalities), colaborează cu bisericile istorice maghiare din România, cu organizații culturale maghiare din România, cu organizații academice, alte organizații educaționale, științifice, cu organizații de femei, diferite organizații profesionale și de profil.

 

MISIUNEA UDMR

În ultimii 30 de ani, ne-am stabilit două obiective majore. În primul rând, să creăm statul de drept și instituțiile sale. Al doilea obiectiv a fost integrarea României în comunitatea euroatlantică, lucru care s-a realizat prin aderarea la NATO și la Uniunea Europeană.

Una dintre prioritățile programului nostru o constituie educația, deoarece viitorul nostru depinde de calitatea educației în limba maghiară și de competențele competitive ale tinerilor. În politica familială, luptăm pentru crearea unor condiții de viață care să reducă riscul de sărăcie și să asigure un trai decent și celor cu venituri mici și a pensionarilor.  

Politica noastră pentru tineret se axează pe acele decizii care-i încurajează pe tineri să rămână în țară, iar pe cei plecați să se întoarcă acasă. Prin politica noastră dorim să ne asigurăm că identitatea noastră este păstrată și transmisă mai departe, iar prin politica externă, dorim să atragem atenția asupra faptului că drepturile minorității noastre necesită să fie extinse în continuare, iar în acest sens considerăm că organizațiile internaționale sunt partenere.

Vrem să construim o Românie durabilă, sănătoasă și verde, pe care să o transmitem generațiilor viitoare, ceea ce reprezintă baza politicii noastre de mediu.

UDMR dorește realizarea unor forme de autonomie, inclusiv teritorială, prin legislație: milităm pentru o descentralizare generală și aplicarea principiului subsidiarității, pe baza tradițiilor pozitive de conviețuire etnică din Transilvania și a modelelor exemplare de guvernare locală implementate în Europa.

 

 

Hírlevél