Márton Árpád

Márton Árpád

Telefon:
Adresă:

050561 Bucureşti, str. Izvor 2–4, sector 5



Mama mea era din Cluj, iar tatăl meu din Valea Seacă (judeţul Covasna), ei s-au cunoscut la, Universitatea, pe atunci era maghiară, de Medicină din Târgu Mureş. După o scurtă perioadă care a urmat repartizării lor la sute de kilometri distanţă unul de celălalt, au reuşit să primească amândoi loc de muncă la Târgu Lăpuş, în judeţul Maramureş. Datorită acestui fapt eu m-am născut la Târgu Lăpuş la data de 25 martie 1955.  De-abia am împlinit şase luni, când părinţii mei s-au mutat la Baia Mare. Începând de atunci, am fost locuitorii oraşului Baia Mare, dar vacanţele le-am petrecut, în parte, la Cluj şi, în parte, la Valea Seacă la bunici. Şcolile mi le-am urmat tot la Baia Mare, bacalaureatul l-am dat în 1974. Iniţial m-am pregătit pentru a fi specialist în fizica atomică, fiindcă am fost bun la matematică şi fizică, şi lumea particulelor elementare am considerat-o captivantă. Activitatea mea în cercul de literatură maghiară din liceu precum şi încercările mele literare şi regizoriale până la sfârşitul anilor de şcoală m-au direcţionat către un alt domeniu. Astfel la începutul verii anului 1974 am dat examen de admitere, nereuşit, la Facultatea de Teatru Szentgyörgyi István din Târgu Mureş. Tot în vara acelui an am dat încă un examen de admitere nereuşit la secţia de automatizare şi calculatoare al Universităţii Tehnice din Timişoara, iar la toamnă unul la secţia de matematică-fizică al Institutului Pedagogic din Târgu Mureş, de această dată cu succes.

Teatrul m-a atras în continuare, ca atare în 1975 am mai susţinut un examen de admitere, de data aceasta reuşit, la Institutul de Teatru Szentgyörgyi István, pe care l-am terminat în 1979. Fiind şef de promoţie, am ales Teatrul de Stat Maghiar din Sfântu Gheorghe, unde am activat până la începutul anului 1990 ca actor respectiv regizorul sau regizorul-secund al mai multor spectacole. M-am căsătorit încă în studenţime. Avem doi copii, iar astăzi sunt un bunic fericit.
”Vizionarea” versiunii tragediei Filoctet de Sofocle, regizat de mine a fost programată pe data de 17 decembrie 1989.  Datorită ”evenimentelor”, ”vizionarea” s-a amănat pe data de 22. Noi ne-am înţeles cu actorii că dacă aceasta nici în data de 22 n-o să aibă loc, atunci în aceeaşi zi, noi o să ţinem o repetiţie generală cu public. Actorul Zsoldos Árpád, care în spectacol a jucat rolul lui Filoctet, răzvrătit contra dictaturii zeiilor, a susţinut un spectacol revoluţionar în faţa unui public de mii de oameni, în piaţa centrală din Sfântu Gheorge. Tot grupul de creatori al spectacolului a fost în piaţa centrală în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989. Premiera spectacolului a avut loc în ianuarie 1990, dar eu am ajuns deja în politică, deoarece în 1989 am devenit membru fondator al Uniunii Tinerilor Democraţi Maghiari şi în această calitate am devenit membrul consiliului local din Sfântu Gheorghe.

 

Începând din iunie 1990 sunt membrul Camerei Deputaţilor din Parlamentului României, reprezentând UDMR. Tot în decembrie 1989, împreună cu mai mulţi tineri din Sfântu Gheorghe am înfiinţat revista Európai Idő, un săptămânal care s-a ocupat cu problemele drepturilor omului şi ale minorităţilor naţionale, pe paginile căruia am publicat o serie de reportaje privind conştiinţa maghiară a ceangăilor, după care ani buni am publicat cronici parlamentare cu mici sau mai mari întreruperi, până când revista a primit un caracter cu care nu am mai putut fi de acord.

Deja în toamna anului 1990 am devenit preşedintele UDMR din judeţul Covasna. De atunci am fost în mai multe mandate, după caz, preşedintele organizaţiei judeţene, preşedinte al organizaţiei teritoriale respectiv preşedinte executiv teritorial al UDMR.  În prezent sunt preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali din Judeţul Covasna.  Reprezint uniunea în  comisia pentru educaţie şi cultură a Conferinţei Permanente Maghiare şi în comisia interguvernamentală mixtă româno-maghiară privind drepturile minorităţilor naţionale.

Începând cu anul 1992 am îndeplinit în mai multe sesiuni funcţia de vicelider şi lider al grupului parlamentar UDMR. Actualmente sunt viceliderul formaţiunii. În mandatele 1992-1996,  2000-2004 şi  2004-2008 am îndeplinit funcţia de secretar al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă. În prezent sunt membrul acestei comisii. La îndemnarea colegului nostru, deputatul Tokay György am urmat studii de drept, am absolvit în anul 2002 Facultatea de Drept al Universităţii Titu Maiorescu din Bucureşti. Datorită acestui fapt organizaţia m-a delegat în mai multe comisii de redactare a unor legi cum ar fi: cele de modificare a Constituţiei, comisia pentru elaborarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, grupul de specialişti care au pregătit proiectul Legii Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi comisiile care s-au ocupat cu elaborarea legilor electorale.

pe aceeași temă

Hírlevél