Csép Éva Andrea (UDMR): Inițiem în Camera Deputaților eliminarea ”taxei pe boală”

Csép Éva Andrea (UDMR): Inițiem în Camera Deputaților eliminarea ”taxei pe boală”

UDMR se opune categoric impunerii oricărui alt impozit suplimentar. Este inacceptabil ca mamele care îngrijesc copiii bolnavi, femeile gravide cu risc maternal sau cele care se află în concediu de maternitate, precum și cei care suferă de boli cronice sau cancer, să fie pedepsiți. Persoanele bolnave se află într-o situație vulnerabilă și trebuie să primească îngrijire maximă, atenție și tratament adecvat din partea statului, fără să li se reducă banii în timpul concediului medical prin taxe. În cadrul procedurii parlamentare, inițiem eliminareaa impozitului introdus recent pe concediul medical. Este responsabilitatea Guvernului să verifice dacă cei care iau concediu medical o fac din cauza bolii sau există abuzuri, nu să impună taxe suplimentare persoanelor bolnave. Parlamentul trebuie să pună urgent pe ordinea de zi modificarea legislației în acest sens”, a declarat, miercuri dimineață la București, deputatul Csép Éva Andrea, specialistul UDMR pentru probleme de muncă.

În decembrie anul trecut, coaliția de guvernare a introdus printr-un act normativ de urgență faptul că, începând cu 1 ianuarie 2024, orice persoană aflată în concediu medical trebuie să plătească o taxă suplimentară de 10% la asigurarea de sănătate (CASS). Acesta este un impozit suplimentar față de contribuțiile anterioare, deoarece până acum sumele primite în timpul concediului medical erau impozitate cu 25% contribuții la asigurările sociale (CAS) și 10% impozit pe venit, iar acum se adaugă încă 10% contribuție la asigurările de sănătate.

O persoană care trăiește din salariu mediu în România plătește statului, în fiecare zi, începând din ianuarie suma de 18 lei, dacă este în concediu medical. Acești bani nu ar trebui să fie luați de la stat, ci să fie acordați ca sprijin persoanelor bolnave sau părinților care îngrijesc copii bolnavi pentru recuperarea lor cât mai rapidă, ceea ce, din păcate, este adesea o problemă financiară. Guvernul nu poate să pună în imposibilitate aceste persoane, mai ales când și știrile relatează zilnic despre oameni care mor în fața spitalelor, iar sistemul de sănătate se confruntă cu numeroase provocări în furnizarea serviciilor”, a subliniat parlamentarul UDMR din județul Mureș, amintind și de faptul că datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate în februarie, arată că au avut loc creșteri semnificative de prețuri.

Astfel, prețurile alimentelor au crescut cu 5,64%, cele pentru bunurile nealimentare cu 7,36%, iar cele pentru servicii cu 10,91%.

Introducerea impozitului suplimentar pe concediul medical, în contextul economic actual, înseamnă că statul impune încă o povară financiară asupra cetățenilor care se află, deja, într-o situație financiară dificilă, deoarece prețurile alimentelor și serviciilor continuă să crească. Guvernul nu face altceva decât să mărească cheltuielile financiare ale oamenilor, fără să țină cont de condițiile de trai tot mai grele. Această situație poate afecta, în mod deosebit, familiile și mamele care, adesea, dispun de resurse financiare limitate”, a explicat deputatul Csép Éva Andrea.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél