Focus legislativ pe autoritățile locale – grupurile parlamentare UDMR și-au stabilit obiectivele pentru sesiunea parlamentară de toamnă

Focus legislativ pe autoritățile locale – grupurile parlamentare UDMR și-au stabilit obiectivele pentru sesiunea parlamentară de toamnă

După ce, la sfârșitul sesiunii parlamentare de primăvară, coaliția social-democrată și național liberală au eliminat UDMR de la guvernare, reprezentanții Uniunii au stabilit direcția legislativă a grupurilor parlamentare într-o ședință comună a senatorilor și deputaților Uniunii. În sesiunea legislativă de toamnă, grupurile parlamentare ale UDMR pun accentul pe sprijinirea autorităților locale în contextul măsurilor de austeritate propuse de Guvern.

Obiectivul grupurilor parlamentare UDMR este elaborarea unor proiecte de lege care să aducă administrația publică mai aproape de cetățeni, să restabilească încrederea șubrezită între autoritățile centrale și cetățeni, precum și între autorități și antreprenorii mici și mijlocii. Competențele autorităților locale nu pot fi modificate ca urmare a măsurilor de austeritate, iar în procesul de elaborare a bugetului pentru anul viitor trebuie acordată atenție asigurării funcționării corespunzătoare a acestora.

• UDMR susține relocarea autorităților regionale la nivel județean, descentralizarea reală a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

• În noua sesiune legislativă, va fi adoptat un nou Cod al Urbanismului, iar autoritățile locale trebuie să aibă posibilitatea de a dezvolta propriile scheme de sprijin pentru a permite asociațiilor de proprietari să efectueze lucrări de modernizare a clădirilor rezidențiale.

• Pentru a administra amenzile neîncasate la nivelul autorităților locale, care au rămas nerecuperate de ani de zile din motive obiective, este necesar crearea cadrului legal pentru ca Agenția Națională de Administrare Fiscală să preia colectarea taxelor neachitate. În plus, autoritățile locale ar trebui să încaseze impozitul pe venit al angajaților care lucrează pe teritoriul lor, în locul celor în care angajatorul are sediul central, cum este în prezent.

• Trebuie elaborat cadrul legal pentru a sprijini familiile monoparentale și părinții de gemeni, iar o altă prioritate ar trebui să fie dezvoltarea unei rețele de moașe. Părinții copiilor născuți prematur ar trebui să beneficieze de un concediu pentru creșterea copiilor timp de trei ani în loc de doi ani, așa cum este în prezent. Ar trebui oferite burse pentru copiii din familiile numeroase și ar trebui dezvoltate măsuri de sprijin pentru a subvenționa ratele dobânzilor ipotecare pentru familiile tinere.

• De asemenea, este necesar să se permită minorilor să beneficieze de consiliere psihologică pentru tratarea consumului de droguri fără consimțământul părinților. În prezent ei pot participa doar de trei ori la sesiunile organizate de autorități și pentru a continua consilierea este necesar consimțământul părinților, care adesea nu este obținut.

• Singura modalitate de a proteja viețile oamenilor în zonele în care populația de urși a crescut este să se adopte o gestionare adecvată a faunei sălbatice, astfel încât cotele de prevenție să fie reglementate prin lege.

• Dezvoltarea cadrului legal care să susțină și să stimuleze economiile locale și unitățile agricole este un aspect important, deoarece acestea reprezintă motorul economic al comunităților rurale: trebuie să se reglementeze pășunatul ilegal și să se găsească soluții pentru angajarea lucrătorilor agricoli pentru activitățile agricole.

• În scopul promovării produselor locale, trebuie să se ofere producătorilor posibilitatea de a evidenția caracteristicile produselor locale pe etichetele alimentelor, iar pentru a stimula turismul rural, trebuie inițiate măsuri de sprijin.

• Pentru a asigura siguranța rutieră, este necesar să se inițieze o propunere legislativă de prevenție, care să nu se bazeze doar pe intensificarea respectării regulilor de circulație, ci să reglementeze și sistemul de sancțiuni.

• Procedura de intabulare a terenurilor trebuie simplificată prin introducerea înregistrării sistematice a acestora, ceea ce va facilita procesul de înregistrare a proprietății.

 

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél