Întreprinderile pot sprijini cu 1.500 de lei din baza de impozitare serviciile de educație timpurie pentru copiii angajaților

Întreprinderile pot sprijini cu 1.500 de lei din baza de impozitare serviciile de educație timpurie pentru copiii angajaților

Companiile beneficiază de credit fiscal atunci când plătesc serviciile de educație timpurie pentru copiii angajaților, într-un cuantum de cel mult 1500 lei pe lună. Această sumă poate fi scăzută de angajator din impozitul datorat statului, a anunțat viceliderul deputaților UDMR, Szabó Ödön, după ce Camera Deputaților a votat, în calitate de for decizional, în favoarea adoptării proiectului de lege elaborat de UDMR.

Szabó Ödön, inițiatorul actului normativ, a precizat că s-a ajuns, astfel, la finalul unei proceduri legislative care a durat aproape 2 ani. 

Legea a fost elaborată de UDMR după o serie de consultări cu sectoarele de afaceri din Transilvania și România.

”Legea introduce două modificări importante: creditul fiscal de 1.500 de lei pentru întreprinderi și o reducere a bazei de impozitare pentru companii dacă acestea investesc în învățământul dual liceal sau universitar. Acesta din urmă înseamnă că firmele pot deduce din baza lor de impozitare și costurile formării practice în cadrul companiilor, pe lângă educația teoretică, iar acest lucru îl pot face nu numai la nivelul învățământului secundar, ci și în cazul învățământului universitar. Propunerea noastră se concentrează pe încurajarea agenților economici și pe educația duală axată pe practică, ale cărei costuri pot fi, astfel, deduse din baza de impozitare”, a subliniat politicianul de specialitate al Uniunii.

Potrivit legii elaborate de UDMR, companiile pot acoperi costurile educației timpurii ale copiilor angajaților până la suma de 1.500 de lei pe lună. Un element important al legii este faptul că acest credit fiscal - în cazul educației pentru creșă și grădiniță – poate fi aplicat nu numai impozitului pe venit, ci și impozitului pe venitul personal, cotei TVA și altor accize care trebuie plătite statului de companie.

Noua reglementare este avantajoasă pentru operatorii economici, dar și pentru stat deoarece încurajează mamele să se întoarcă la locul de muncă, iar cuantumul unei indemnizații de 85% pentru creșterea copilului este de aproximativ 1.800 de lei -  calculat la valoarea unui salariu mediu -, însă, conform noii prevederi, statul va trebui să renunțe la un impozit de numai 1.500 de lei, pentru încurajarea educației timpurii.

”Un alt aspect care trebuie luat în considerare este că statul român nu poate asigura suficiente locuri în creșe și grădinițe pentru a satisface numărul mare de cereri, însă, datorită prevederilor favorabile oferite de noua lege, companiile și corporațiile mai mari își pot înființa chiar propriile creșe, din aceste sume, dacă este necesar și situația o impune”,  a adăugat deputatul UDMR, Szabó Ödön.

Legea se află în curs de promulgare și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

pe aceeași temă

Hírlevél