Kelemen Hunor: Victorie istorică la alegerile pentru Parlamentul European pentru UDMR

Kelemen Hunor: Victorie istorică la alegerile pentru Parlamentul European pentru UDMR

În urma procesării a 99 la sută din procesele verbale de la alegerile europarlamentare, rezultă că un număr de 566.000 de voturi au fost exprimate pentru UDMR pe listele pentru PE, ceea ce reprezintă o victorie istorică pentru Uniune. Aceasta înseamnă 6,5% din voturi și doi europarlamentari la Bruxelles. În plus, UDMR a obținut 199 de mandate de primar și 4 mandate de președinte de consiliu județean.

"Alegerile de duminică au fost un succes istoric, cel mai bun rezultat din ultimii 20 de ani. Este un succes comun al maghiarilor din România și al UDMR! Aceste cifre înseamnă mai mult decât mandate câștigate: în spatele lor sunt oameni, o comunitate puternică, viabilă, care vrea să facă ceva pentru viitorul său și care speră că este posibil să-și planifice un viitor aici, acasă, în țară", a declarat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a mulțumit tuturor pentru încredere și sprijin și a mulțumit și celor care au muncit în ultimii patru ani și în ultimele șase luni de campanie.

"Comunitatea maghiară a înțeles miza alegerilor europarlamentare și a transmis un mesaj clar Bucureștiului și Bruxelles-ului: vom avea o voce și o reprezentare puternică. Maghiarii au apreciat, de asemenea, activitatea autorităților locale: au confirmat încrederea și direcția corectă. 

Ieri am primit încredere și un mandat foarte puternic - îl vom răsplăti și îl vom onora! Interesul maghiar este pe primul loc în Parlamentul European, iar interesul comunității locale este pe primul loc la nivelul autorităților publice locale. Aceste lucruri vor continua să ne ghideze și în anii următori", a declarat președintele Uniunii, care i-a îndemnat pe toți cei care au obținut mandate, ca după această victorie zdrobitoare să-și continue munca în folosul oamenilor pe care îi reprezintă. 

Uniunea a câștigat detașat la Odorheiu Secuiesc și tot la mare diferență a câștigat și la Satu Mare. În plus, a păstrat cele patru județe unde și până acum era la conducere, precum și Reghinul. UDMR a recâștigat conducerea municipiului Marghita după patru ani.

În plus, sunt șapte primari care au fost susținuți de Uniune și care și-au obținut mandate ca independenți. Printre aceștia se numără și Soós Zoltán, care a reușit să își păstreze funcția la Târgu Mureș.

Kelemen Hunor este mândru și de rezultatele obținute în regiunile dispersate. În 2020, în câteva județe și localități comunitatea și-a pierdut reprezentarea, dar acum organizațiile de aici au dovedit că sunt puternice și că pot face diferența. 

UDMR a revenit în consiliile județene din Brașov și Maramureș. De data aceasta membrii Uniunii au reușit să intre pe cont propriu în consiliile locale și în cel județean din Bistrița după ce, în 2020, au candidat în cadrul unei coaliții. 

În Hunedoara, Mediaș, Ocna Sibiului, Blăjel și Câmpia Turzii, maghiarii vor avea, din nou, reprezentare în consiliile locale după patru ani. 

Uniunea a păstrat comunele Baciu, Rimetea și Lunca Mureșului. În urmă cu patru ani, UDMR a făcut istorie în Ghimeș-Făget, câștigând primăria, iar acum a câștigat și primăria din Găiceana, în județul Bacău.

pe aceeași temă

Hírlevél