Noua PAC vine în sprijinul sectorului agricol din țara noastră

Noua PAC vine în sprijinul sectorului agricol din țara noastră

Parlamentul European (PE) și-a adus contribuția în mod semnificativ la realizarea unui compromis în privința noii Politici Agricole Comune (PAC) care  va intra în vigoare din 2023, a afirmat, miercuri,  europarlamentarul Iuliu Winkler, liderul Organizației Județene Hunedoara a UDMR, într-o conferință de presă susținută la Deva.

”După 3 ani de dezbatere, PAC a fost finalizată în procesul de trialog. (…) Noua PAC va intra în vigoare în 2023, iar până atunci ne aflăm într-o perioadă de tranziție. (…) A fost nevoie de 3 ani de dezbateri pentru a se ajunge la un compromis în privința noii PAC, iar aceștia au fost ani plini de conflicte de interese pentru că există conjuncturi diferite în statele membre. Soluția de la Bruxelles vine în sensul descentralizării. Tendințele, prioritățile și obiectivele sunt stabilite de către UE, în comun, la Bruxelles, banii sunt stabiliți în comun, dar apoi în capitalele naționale se va decide ce programe vor fi finanțate și cum anume vor fi cheltuiți banii din PAC. Noutatea absolută va fi aceea că va fi nevoie de întocmirea unui plan strategic național de către fiecare stat membru”, a declarat Winkler. Potrivit acestuia, proiectele strategice trebuie depuse la Bruxelles până în luna decembrie a acestui an și vor fi vor fi analizate și aprobate de Comisia Europeană în prima parte a anului viitor.

”Este nevoie de întrunirea a trei condiții pentru ca România să elaboreze un Plan strategic național în domeniul agriculturii care să fie un succes. Este nevoie de un management performat la nivelul Ministerului Agriculturii, pentru că acesta este integratorul care trebuie să întocmească proiectul și care trebuie să manifeste deschidere pentru colaborarea cu celelalte entități interesate. A doua condiție este cea a performanței autorităților județene cu competențe în domeniul agricol. Acestea trebuie să dezbată propunerile venite din fiecare județ. Iar cea de-a treia condiție este ca asociațiile fermierilor, producătorilor, procesatorilor, toate formele asociative din agricultură, să discute cu membrii lor și să elaboreze propuneri. Abia după integrarea acestor propuneri vom avea un Plan strategic  performant”, consideră europarlamentarul UDMR.

Conform lui Winkler, la baza compromisului realizat la Bruxelles cu privire la noua PAC stau trei direcții importante. ”Prin efortul comun realizat în Parlamentul European, efortul mai multor grupuri politice, am reușit să aducem în prim-plan interese care sunt potrivite și pentru noi, pentru România. Vor fi bani mai mulți pentru fermele mici. Va fi acordat un sprijin mai mare pentru tinerii fermieri. Iar a treia prioritate ține de Pilonul social în Politica Agricolă prin care se vor asigura condiții mai bune de lucru pentru muncitorii din sectorul agricol”, a mai spus deputatul european.

pe aceeași temă

Hírlevél