Tánczos Barna: Promulgarea legii cotelor de vânătoare la urși este rezultatul muncii îndelungate a UDMR, iar noua legislație trebuie implementată pentru a proteja viețile omenești

Tánczos Barna: Promulgarea legii cotelor de vânătoare la urși este rezultatul muncii îndelungate a UDMR, iar noua legislație trebuie implementată pentru a proteja viețile omenești

„După opt ani, ursul poate fi din nou vânat în România. Astfel, putem opri creșterea populației de urs brun și putem salva vieți. Din 2016, UDMR a fost singura formațiune politică ce a căutat constant soluții la problema urșilor, în scopul protejării vieților omenești. Această muncă de mulți ani s-a concretizat, marți, când președintele a promulgat legea care stabilește cotele de prevenție și intervenție”, a declarat senatorul UDMR, Tánczos Barna, inițiatorul legii, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ adoptat de Parlament săptămâna trecută.

Tánczos Barna a adăugat că trebuie pusă în practică vânătoarea și continuată implementarea pachetului de măsuri inițiat în timpul mandatului său de ministru.

„Trebuie semnate contractele de finanțare pentru gardurile electrice, aplicată intervenția imediată, continuate studiile de estimare a populației, astfel încât și în anii următori să se poată emite cotele și vânătoarea trebuie pusă în practică. Pe termen lung, aceasta este singura modalitate de a gestiona populația de urși, de a reduce conflictele om-urs și de a preveni o nouă tragedie”, a subliniat fostul ministru al Mediului.

Legea, care intră în vigoare imediat după promulgare, introduce cote anuale de vânătoare pentru populația de urși, pe baza unui studiu științific. Pentru 2024 și 2025, sunt aprobate cote de prevenție pentru 426 de exemplare și cote de intervenție pentru 55 de urși bruni. De asemenea, legea prevede că și în anii următori este obligatoriu să se aprobe noi cote, pe baza estimărilor privind numărul populației de urs.

pe aceeași temă

Hírlevél