UDMR: Administrațiile locale pot acorda împrumuturi fără dobândă din bugetul local instituțiilor subordonate pentru prefinanțarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă

UDMR: Administrațiile locale pot acorda împrumuturi fără dobândă din bugetul local instituțiilor subordonate pentru prefinanțarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă

Camera Deputaților a votat, miercuri, în calitate de for decizional proiectul de lege care vine în sprijinul instituțiilor subordonate pentru a beneficia de împrumut fără dobândă din partea administrațiilor locale pentru a prefinanța cheltuielile din proiectele lor.


”Muzeele, bibliotecile, teatrele, sălile de sport și alte instituții aflate în subordinea primăriilor se confruntă cu problema prefinanțării a cheltuielilor atunci când, pentru finanțarea unui proiect, se apelează la fonduri europene sau la alte fonduri cu finanțare nerambursabilă. În implementarea proiectelor de investiții, instituțiile trebuie să asigure din veniturile proprii contravaloarea și costurile serviciilor contractate, lucru care în unele cazuri este dificil. Sumele  vor fi restituite doar după depunerea cererii de rambursare. Inițiativa legislativă votată astăzi va ajuta instituțiile solicitante aflate în această situație, oferindu-le posibilitatea solicitării unui împrumut fără dobândă de la bugetul local pentru a acoperi costurile aferente proiectului, după care pot începe procesul de rambursare. Împrumutul primit trebuie rambursat în termen de un an de la data acordării sau în 5 zile lucrătoare de la primirea tranșei finale de la finanțator”, a declarat Miklós Zoltán, deputat UDMR din județul Covasna. 


Proiectul de lege va intra în vigoare după promulgarea de către Administrația Prezidențială și publicarea în Monitorul Oficial.

pe aceeași temă

Hírlevél