UDMR: Cu surplusul de energie, prosumatorii pot să-și acopere chiar și facturile proprii de gaz

UDMR: Cu surplusul de energie, prosumatorii pot să-și acopere chiar și facturile proprii de gaz

Camera Deputaților a votat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă elaborată de UDMR, care creează posibilitatea ca prosumatorii să solicite, lunar, compensații financiare. De asemenea, legea introduce și posibilitatea ca prosumatorii, fie ei persoane fizice și/sau juridice, să doneze energia electrică produsă și neutilizată către spitale, școli, familii vulnerabile sau pot să-și acopere facturile de gaz.

 Antal Lóránt, senator UDMR din județul Harghita, unul dintre inițiatorii propunerii legislative, a declarat că, în luna iulie a acestui an, numărul prosumatorilor din România a crescut la aproape 85.000, cifră care este o dovadă puternică a faptului că există un interes mare în rândul societății pentru instalarea sistemelor solare.

Din acest motiv este necesară elaborarea unor legi care să sprijine prosumatorii și să nu creeze situații nefavorabile pentru aceștia.

”În domeniul legislativ, trebuie să depunem eforturi pentru a îmbunătăți sistemul de compensare și gestionare a surplusului de energie produsă, pentru că acesta este viitorul. Prezenta lege este un pas în această direcție, deoarece oferă posibilitatea prosumatorilor cu putere electrică instalată de cel puțin 400 kW de a solicita o compensare financiară lunară pentru surplusul de energie produsă”, a declarat Antal Lóránt, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, care a explicat că, în timpul elaborării proiectului, s-a ținut cont de punctele de vedere ale tuturor părților interesate pentru a eficientiza sistemul.

Bende Sándor, deputat UDMR, președintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților, a explicat la rândul său că, până acum, prosumatorii aveau dreptul la compensația financiară după 24 de luni. ”Legea adoptată creează posibilitatea plății lunare a compensațiilor și introduce încă două modificări în sistemul juridic: oferă posibilitatea de a folosi valoarea surplusului de energie pentru plata facturii de gaze naturale, dar și de a dona surplusul produs și neutilizat către spitale, școli, familii vulnerabile sau către alte locuri de consum deținute de membrii familiei”, a precizat deputatul din județul Harghita.

pe aceeași temă

Hírlevél