UDMR: Se vor amplasa case de marcat unde nu se vând produse din zahăr în centrele comerciale, special pentru familiile cu copii mici

UDMR: Se vor amplasa case de marcat unde nu se vând produse din zahăr în centrele comerciale, special pentru familiile cu copii mici

O nouă măsură pentru sprijinirea familiilor a fost adoptată astăzi de Camera Deputaților în calitate de for decizional. În acest sens, în supermarketuri și hipermarketuri trebuie să existe cel puțin o casă de marcat dedicată familiilor, unde nu vor putea fi comercializate dulciuri și produse alimentare nesănătoase pentru copii, cum sunt, de exemplu, chipsurile, bomboanele și băuturile răcoritoare. Aceste case de marcat vor fi folosite doar de familii, care sunt însoțite de copii.  

În luna septembrie, Parlamentul a adoptat o propunere legislativă, care acordă prioritate femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani la casele de marcat și la ghișeele din cadrul instituțiilor publice. Propunerea legislativă elaborată de UDMR și votată astăzi de Camera Deputaților completează această prevedere și oferă familiilor posibilitatea de a alege o casă de marcat separată din hipermarketuri, în cazul în care nu doresc ca dulciurile și băuturile răcoritoare să fie așezate pe rafturile de lângă casele de marcat. 

Benkő Erika, inițiatorul proiectului de lege și fost deputat UDMR din județul Covasna, a declarat: „Scopul propunerii legislative este de a proteja copiii de expunerea la dulciuri și la alimente nesănătoase plasate pe rafturile din apropierea caselor de marcat, evitând, astfel, situațiile în care copiii vor să li se cumpere astfel de produse. Orice părinte cu copii mici știe cât de dificil este să le explici acestora că nu pot consuma cantități excesive de dulciuri. În 2019 am inițiat această propunere legislativă, iar astăzi a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților”.

Conform statisticilor, în România, 25% dintre copii se confruntă cu obezitatea infantilă, adică un copil din patru suferă de probleme de greutate. Obezitatea la copii şi efectele sale asupra sănătăţii sunt subiecte mult disputate de experţii în sănătate, aceasta putând duce la diminuarea încrederii în sine, atunci când copilul devine adult, şi la experienţe sociale discriminatorii. Mai mult decât atât, obezitatea la copii duce la apariţia unor boli, cum ar fi diabetul sau creşterea tensiunii arteriale.

"UDMR tratează cu prioritate viața de zi cu zi a familiilor, iar propunerea legislativă face parte din acest plan de acțiune. Adesea, părinții se confruntă cu multe provocări în timpul activităților lor zilnice, inclusiv la cumpărături. Comercianții folosesc toate mijloacele de marketing pentru a-și promova produsele, iar deseori copiii sunt publicul țintă. Scopul nostru este să creștem familii și copii sănătoși în această țară", a declarat și Csép Éva-Andrea, deputat UDMR din județul Mureș, co-inițiatorul proiectului de lege. 


Proiectul de lege adoptat anterior, care acordă prioritate femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani la casele de marcat și la ghișeele din cadrul instituțiilor publice, așteaptă promulgarea pentru a intra în vigoare. Propunerea legislativă adoptată astăzi va intra, de asemenea, în vigoare, după promulgarea ei de către președintele României.

pe aceeași temă

Hírlevél