UDMR: statul să compenseze datoriile fiscale ale întreprinderilor cu sumele neplătite pentru concediile medicale

UDMR: statul să compenseze datoriile fiscale ale întreprinderilor cu sumele neplătite pentru concediile medicale

UDMR a inițiat un mecanism financiar care ar permite statului să compenseze datoriile fiscale ale firmelor cu sumele neplătite către aceștia reprezentând concediile medicale. Acest mecanism ar oferi o soluție eficientă și inovatoare pentru ameliorarea dificultăților financiare ale întreprinderilor, în timp ce ar asigura ca angajații să nu fie afectați negativ la locurile de muncă.

"Statul plătește sumele pentru concediile medicale cu întârziere de câteva luni, chiar ani. Atunci când un angajat se află în concediu medical, primele 5 zile sunt plătite de angajator, iar zilele următoare sunt avansate de angajator, dar trebuie recuperate ulterior de la Casa de Asigurări de Sănătate. Problema este că aceste sume, avansate de firme în locul statului, nu sunt niciodată returnate în timp util, ceea ce provoacă întreprinderilor serioase probleme de lichiditate: întâmpină dificultăți în implementarea proiectelor de investiții, achiziționarea de mărfuri, plata salariilor sau achitarea impozitelor către stat. Întârzierile sunt foarte mari, de ordinul miliardelor și de ordinul sutelor de zile. Statul trebuie să își asume o responsabilitate mult mai mare în această problemă", a subliniat necesitatea proiectului de lege Miklós Zoltán, deputat UDMR din județul Covasna, unul dintre elaboratorii proiectului de lege.


"Soluția pe care am elaborat-o susține introducerea unui sistem de compensare care ar permite întreprinzătorilor să compenseze imediat sumele pentru concediile medicale neplătite cu obligații fiscale chiar și viitoare al firmei. Cu această soluție, nu numai că ajutăm la remedierea problemei de lichiditate a întreprinderilor, dar creăm și un echilibru echitabil între contribuabil și stat, pentru a evita situațiile în care managerii de companii devin vulnerabili din cauza neglijențelor statului", a adăugat deputatul.


Legea a fost înregistrată astăzi în Parlament, așadar curând va începe procesul legislativ în conformitate cu procedurile Senatului și Camerei Deputaților, în comisiile de specialitate, apoi, după evaluarea inițială a Senatului, decizia finală va fi luată de Camera Deputaților.

pe aceeași temă

Hírlevél