Cazul primarului Antal Árpád de la DNA a fost clasat - Scopul întregului dosar a fost intimidarea comunității

Cazul primarului Antal Árpád de la DNA a fost clasat - Scopul întregului dosar a fost intimidarea comunității

După 1.232 de zile de la deschidere, pe 2 iulie 2019, dosarul de urmărire penală împotriva lui Antal Árpád a fost clasat de DNA, pentru că acuzația nu s-a confirmat, faptele neavând caracter infracțional. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a susținut miercuri o conferință de presă împreună cu președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, în cadrul căreia primarul a anunțat că a fost închis definitiv dosarul 83/P/2016, în care a fost acuzat, printre altele, de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate care au fost luate de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.

„În acest dosar sunt o mulțime de lucruri ciudate”, a precizat Antal Árpád, reiterând întâmplările din acea perioadă. Cazul a început cu un control efectuat de Curtea de Conturi în 2014, iar pe data de 15 februarie 2016 procurorii DNA din București au întocmit cazul 83 / P / 2016, două zile mai târziu, pe 17 februarie, au efectuat percheziții în 13 locații din judeţele Covasna, Braşov dar şi în Bucureşti, iar primarul a fost audiat timp de șapte ore la sediul DNA din capitală. Ca urmare a controlului judiciar instituit la acea dată, Antal Árpád nu a avut dreptul de a-şi exercita mandatul de primar pentru 60 de zile, nu avea voie să comunice cu colegii din primărie, nu avea voie să părăsească țara,  iar în 19 ocazii a fost chemat la DNA București, plus alte 118 ocazii în care a trebuit să se prezinte la poliție pentru a semna un proces verbal. De asemenea, au fost 47 persoane interceptate în acest dosar, fiind vorba în total de 11.727 de pagini de interceptări.

În aprilie 2016 procurorii au ridicat unele dintre interdicții, Antal Árpád putând să se întoarcă la muncă, dar măsura de control judiciar a încetat complet abia pe data de 10 august 2017, până atunci fiind prelungită la fiecare 60 de zile. Într-un final, pe data de 2 iulie 2019 cazul a fost clasat, Consiliul Local Sfântu Gheorghe fiind înștiințat despre această decizie pe data de 5 iulie. „Am spus și atunci ceea ce voi spune şi acum: sunt liniștit pentru că adevărul iese întotdeauna la iveală. Bineînțeles aș fi salvat cele 1.232 de zile din viața mea în această formă, dar a fost o experiență de viață de neuitat, însă fără de care aş fi putut trăi. (...) Intenția cu acest caz a fost intimidarea comunității, nu au fost interesați de un oraș prosper care se dezvoltă dinamic. La un anumit nivel au reușit să frâneze acest elan, acest caz mi-a luat mult din timpul meu și energia creativă, ar fi fost mult mai bine să folosim acest timp și energie în folosul comunității, al orașului și al familiei”, a subliniat Antal Árpád, mulțumind acelor persoane care au crezut în el, au susținut și au crezut în nevinovăția lui.  

Totodată, Antal Árpád a ţinut să le mulţumească avocaţilor care l-au susţinut în acest caz, mai ales lui Sergiu Bogdan din Cluj-Napoca.

 

Nimeni nu va compensa pierderile suferite

„Cine va înapoia timpul furat lui Antal Árpád și familiei sale, comunității, care și-a pus încrederea în domnul primar?  Cine îl va recompensa pentru miliardele de neuroni distruși în cele 1.232 de zile?” – a  adresat întrebarea retorică președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, subliniind că, la fel ca acum 3 ani, şi-ar „pune în foc ambele mâini” pentru corectitudinea lui Antal Árpád. „Așa cum am afirmat acum trei ani, cred și acum cu tărie că el a procedat mereu corect, nu doar în această situație, ci atât în cazul tuturor contractelor derulate, cât și în toate deciziile sale politice. (...) Dar convingerea noastră este că merită în continuare să fim curajoși și să muncim cu determinare”, a punctat Tamás Sándor.

 

Comunitatea maghiară din Transilvania este considerată un factor de risc la adresa securității țării

În cadrul conferinței de presă, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat faptul că UDMR a crezut din prima clipă în nevinovăția primarului Antal Arpad. După cum se știe, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a acceptat în totalitate procedura aplicată de administrația locală din Sfântu Gheorghe și a constatat că fiecare investiție finanțată  se derulează conform contractului de finanțare stabilit cu banca. ”Iată că după tot acest timp adevărul iese la iveală și, așa cum bănuiam, singurul scop a fost de a descuraja liderii politici maghiari într-o perioadă extrem de importantă, înainte de alegerile din 2014, 2016.  Cert este că, de ani de zile, comunitatea maghiară și liderii politici maghiari sunt considerați factor de risc la adresa securității țării, de aceea și atenția asupra lor este mai mare. Nu spunem noi, spun analiștii politici care au acces la surse mult mai importante decât noi”, a subliniat președintele UDMR adăugând că viața liderilor maghiari este extrem de transparentă, așa cum se vede din cele peste 11 mii de pagini transcrise după procedurile de ascultare și urmărire, însă, dacă nu ar fi fost extrem de corecți și s-ar fi comis ilegalități, atunci lucrurile ar fi luat demult o altă direcție. 

Referindu-se la dimensiunea impresionantă a atenției îndreptate asupra liderilor comunității maghiare, președintele UDMR, Kelemen Hunor a întrebat retoric  cât de mult respectă România criteriile statului de drept, acesta însemnând separația puterilor și independența justiției.  Atunci când UDMR cere ca deciziile politice să fie luate de politicieni și nu ghidate de servicii speciale și justiție, nu înseamnă că Uniunea este de partea greșită, nu încearcă să favorizeze actele de corupție și nici nu protejează ilegalitatea. ”Cazul primarului Árpád Antal a dovedit că avem dreptate. Important este că acest dosar s-a închis și putem analiza la rece, putem vedea ce înseamnă o astfel de acțiune, dar trebuie să vedem și cât a pierdut acest om în toată această perioadă. Ar fi bine să știm și ce se va întâmpla mâine, cine își va cere măcar scuze, pentru că acele suspiciuni, dacă au existat – este bine ca în acel caz instituțiile statului să își facă  treaba – dar ele puteau fi verificate în 3 zile, 3 săptămâni, 3 luni și nicidecum câțiva ani, din 2014 până în 2019. Deoarece toată lumea știa, inclusiv procurorul, că nu s-a comis nicio ilegalitate, nu există nici abuz în serviciu, nici deturnare de fonduri, nici prejudiciu. Iată un dosar creat, o imagine șifonată, un om hărțuit”, a adăugat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii i-a mulțumit primarului pentru răbdare, pentru curaj și pentru faptul că și în zilele foarte tensionate a avut puterea să meargă mai departe. ”Sunt convins că vom afla concluziile la timp, iar acestea ne vor ajuta să fim mai corecți unii față de ceilalți, sistemul să fie mai corect cu noi, pentru că niciun primar, politician sau membru al comunității maghiare din România nu este dușmanul statului român”,  a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

pe aceeași temă

Hírlevél