Combaterea șomajului în rândul tinerilor - tema centrală a întrunirii tinerilor parlamentari la Bruxelles

Combaterea șomajului în rândul tinerilor - tema centrală a întrunirii tinerilor parlamentari la Bruxelles

La invitația YEPP, organizația de tineret a PPE, tinerii parlamentari din statele membre ale UE au participat în perioada  26-27 martie, la o dezbatere pe tema politicii ocupaționale a tinerilor, respectiv problemele specifice cu care se confruntă tânăra generație, scopul fiind găsirea unor răspusuri și soluții directe pentru stoparea șomajului, un fenomen tot mai extins în rândul tinerilor. La întâlnirea cu tema ”Să vorbim despre locurile de muncă”, din partea, Conferinței Tinerilor Maghiari din România (MIERT), - organizație membră YEPP- a  fost prezent tânărul deputat UDMR de Timiș, Molnár Zsolt.

Gazdele evenimentului au fost Tom Vandenkendelaere, președintele nou ales al rețelei de cooperare a tinerilor europarlamentari PPE, respectiv Konstantinos Kyranakis, președintele YEPP, iar printre cei care au susținut  prezentări în cadrul dezbaterii,  s-au aflat:  Manfred Weber, liderul grupului din PE al PPE, Esther De Lange, președintele grupului de colaborare dintre PPE și parlamentele naționale ale statelor membre, respectiv Lara Comi, vicepreședintele pentru tineret al PPE. La nivel de specialiști prezenți la dezbatere au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Băncii Centrale Europene de Investiții, a Ministerului Muncii din Belgia precum și numeroși intreprinzători, lideri de companii multinaționale. "Politicienii nu pot soluționa singuri problema locurilor de muncă pentru tineret, este nevoie de un parteneriat real între sistemul de învățământ și sectorul privat. – subliniat în cadrul dezbaterii, deputatul UDMR, Molnár Zsolt, adăugând totodată că ”statul, poate contribui, prin crearea unui sistem legislativ adecvat și elaborarea unei reglementări fiscale favorabile, la diminuarea șomajului, dar mai presus de toate, este necesară o schimbare de mentalitate atât în rândul tinerilor cât și în cel al angajatorilor”


În continuarea intervenției sale, deputatul a prezentat condițiile pieței educaționale și a forței de muncă din România, respectiv noile reglementări de ordin legislativ care contribuie la promovarea forței de muncă în rândul tinerilor.

 

"Datorită colaborării cu UDMR și parțial în baza propunerilor formulate de MIERT, am reușit în ultimii doi ani, să adoptăm în Parlament noi legi referitoare la stagiile de ucenicie, practică și voluntariat. Fiecare dintre acestea are un rol important în etapa care urmează după ieșirea din sistemul educațional și tranziția pe piața forței de muncă.  Putem afirma pe drept, că azi, în România, orice absolvent are șanse bune de debut în cariera profesională, dacă optează să utilizeze opțiunile care îi stau la dispoziție.” a  formulat tânărul deputat.  Molnár Zsolt a menționat de asemenea, că printre prioritățile educaționale ale UDMR, în prim-plan se află dezvoltarea învățământului profesional.

 

În cadrul reuniunii, s-a vorbit și despre faptul că rata șomajului în rândul tinerilor nu a scăzut nici după diminuarea efectelor crizei financiare, respectiv s-a creat un consens și asupra faptului că nu este suficientă o abordare socială a problemelor cu care se confruntă tinerii, ci trebuie găsite soluții la nivel de sistem în acest domeniu.

 

Recomandărille tinerilor reprezentanți au variat în diverse domenii, precum reforma sistemului educațional, sprijinirea IMM-urilor și întocmirea planurilor de carieră pentru tineri. Concluziile de fond ale evenimentului vor fi utilizate de YEPP pentru  pregăti o versiune actualizată a planului, prezentat pentru prima dată în anul 2013, privind crearea de noi locuri de muncă. Acest document strategic va conține liniile directoare pe care tinerii parlamentari le vor include în planul de sprijinire a tinerilor pentru accesul pe piața muncii, ce urmează a fi promovat în parlamentul național și european.  

pe aceeași temă

Hírlevél