Csaba Sógor: Cer din partea instituțiilor Europene o acțiune mai eficientă împotriva tuturor formelor de discriminare lingvistică
Parlamentul European a găzduit una dintre cele mai mari conferințe organizate în Europa pentru surzi și persoane cu deficiență de auz. La invitația deputatului european UDMR Csaba Sógor la evenimentul organizat cu ocazia Zilei Europene a Limbilor pe 28 septembrie a participat și un grup din Transilvania. La închiderea evenimentului deputații europeni participanți au semnat un proiect de rezoluție a PE, care are ca scop îmbunătățirea situației vorbitorilor limbajului semnelor.
832 de participanți din 28 de state membre și 15 țări din afara UE au participat la conferința intitulată Multilingvism și drepturi egale în Uniunea Europeană. O mare parte dintre ei erau surzi sau cu deficiențe de auz. Participanții au fost invitați de către 65 de deputați, la inițiativa eurodeputatului belgian Helga Stevens. Pentru aceștia întâlnirea cu sute de oameni din diferitele părți ale continentului, toți vorbitori de limbajul semnelor, a fost o experiență unică. Conferința a fost tradusă simultan de 145 de interpreți în limbajul semnelor în 31 limbi UE și 1 limbă non UE, respectiv 24 de limbi vorbite europene.
"Sunt un maghiar, secui din România. Reprezint 1,5 milioane de maghiari, inclusiv surzi, persoane diagnosticate cu autism și cu deficiențe de auz, care sunt adesea discriminați în țara mea" – a declarat deputatul european UDMR în timpul discursului său, exprimat inclusiv în limbajul semnelor. În opinia lui Csaba Sógor Ziua Europeană a Limbilor este o bună ocazie de a sensibiliza publicul cu privire la numeroasele probleme cu care se confruntă Europa în ceea ce privește limbile regionale și minoritare și la garantarea dreptului pentru utilizarea limbajului semnelor. Sógor a subliniat: aceasta este o problemă pe care foarte puține state membre au reușit să o rezolve. Prin urmare, există o nevoie pentru o acțiune mai eficientă a instituțiilor europene împotriva tuturor formelor de discriminare lingvistică din statele membre, inclusiv discriminarea împotriva limbilor minoritare din domeniul limbajului semnelor.
Csaba Sógor a semnat proiectul de rezoluție al gazdei evenimentului, Helga Stevens, pe care aceasta dorește să o înainteze Parlamentului. Documentul subliniază necesitatea formării de interpreți profesioniști în limbajul semnelor în Europa. Instituțiile UE și statele membre trebuie să adopte în mod formal diferitele limbi naționale și regionale în limbajul semnelor. În plus, interpreții au nevoie de formare de calitate, recunoscut la nivel european, egală cu o diplomă de licență – se arată în document.
Proiectul de rezoluție mai pune accent și pe nevoia promovării accesului la educație a persoanelor cu deficiențe de auz, deoarece aceasta este calea de a asigura drepturi egale pe piața forței de muncă pentru aceste persoane.
În opinia lui Csaba Sógor fiecare om are dreptul la accesul la la informație. El a adăugat: subtitrările sau interpretările în limbajul semnelor ar fi un mare ajutor pentru acești oameni în fiecare aspect al vieții.
Deputatul european maghiar din România este de părere că ar trebui să subliniem mai mult în statele membre prevederile europene legate de afacerile sociale, menite să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor. Se vorbește prea puțin despre ce face Uniunea Europeană pentru oamenii cu handicap, combaterea sărăciei sau șomajul în rândul tinerilor – a declarat Csaba Sógor.