Csaba Sógor: Dacă rămân actualele regiuni de dezvoltare, absorbţia fondurilor europene nu va putea fi eficientizată

Csaba Sógor: Dacă rămân actualele regiuni de dezvoltare, absorbţia fondurilor europene nu va putea fi eficientizată

La şedinţa plenară a Parlamentului European de marţi, 16 aprilie de la Strasbourg, în cadrul dezbaterii iniţiate prin întrebarea eurodeputatei poloneze (din Grupul Partidului Popular European) Danuta Hübner adresată Comisiei Europene referitor la fondurile alocate dezvoltării regionale a luat cuvântul şi eurodeputatul UDMR Csaba Sógor.

Exprimându-şi îngrijorarea privind situaţia din România, Sógor şi-a avertizat colegii săi asupra potenţialelor efecte negative pe care le poate avea o împărţire regională neadecvată şi a subliniat că în procesul de regionalizare trebuie luaţi în calcul indicatorii economici ai diferitelor regiuni. Discursul eurodeputatului:

”Guvernul Român doreşte să reorganizeze regiunile actuale de dezvoltare până la sfârşitul acestui an. Justificarea: rata de absorbţie a fondurilor europene nu este satisfăcătoare cu actualele regiuni de dezvoltare. Adevărat, însă nu cred că înzestrarea cu puteri administrative a regiunilor desemnate acum 15 ani în mod neprofesionist şi necugetat ar fi de ajutor în acest sens.

Guvernul va justifica strategia sa de reorganizare cu cerinţe ale Uniunii Europene. Ştim că reorganizarea administrativă este în competenţa autorităţilor naţionale, astfel dacă pentru implementarea unor măsuri de reorganizare administrativă se folosesc astfel de justificări, cred că şi Comisia Europeană ar trebui să-şi exprime punctul de vedere.

Partidele aflate la guvernare încearcă să dăuneze cât mai puţin intereselor politicienilor săi locali prin actuala strategie de regionalizare. Eu nu cred însă că acesta este cel mai important principiu când vorbim de strategia de regionalizare a unei ţări. Mai degrabă ar trebui avute în vedere indicatorii economici ai regiunilor.  

Trebuie identificate regiuni care s-au format în mod natural de-a lungul istoriei, iar în cazul României aceste regiuni pot fi identificate în mod foarte clar.”

pe aceeași temă

Hírlevél