Csaba Sógor la Sibiu: echilibrul economic se bazează pe întreprinderile mici şi mijlocii

Csaba Sógor la Sibiu: echilibrul economic se bazează pe întreprinderile mici şi mijlocii

Eurodeputatul Csaba Sógor a susţinut o prezentare cu titlul Piaţa forţei de muncă în Uniunea Europeană în contextul crizei economice vineri, 22 martie 2013, la sediul din Sibiu a Forului Democrat al Germanilor din România. Evenimentul a fost organizat de organizaţia teritorială UDMR din judeţul Sibiu şi  Asociaţia Cetăţenească de Cultură Maghiară.

Discuţiile au fost iniţiate de Ferenc Szombatfalvi Török, preşedintele asociaţiei şi directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă din judeţul Sibiu, care a prezentat publicului date statistice despre situaţia forţei de muncă din judeţ. Csaba Sógor, membru al Comisiei Parlamentului European Pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale (EMPL) a prezentat situaţia actuală şi provocările pieţei forţei de muncă prin exemple din UE. Acesta a spus că rezolvarea problemelor legate de ocuparea forţei de muncă, ca şi problemele minorităţilor naţionale, ţine de competenţa statelor membre. Uniunea Europeană ajută România şi celelalte ţări prin linii directoare, dar competenţa şi responsabilitatea în domeniu aparţine în totalitate parlamentelor satelor.

Vorbind despre lecţiile crizei economice, eurodeputatul a spus: ”Este important ca statul să se ferească de cheltuielile excesive, iar deficitul bugetar să nu depăşească 3%. Pentru a restabili echilibrul, rata şomajului trebuie diminuat, aşa că avem nevoie de forţă de muncă atât cu studii superioare cât şi cu educaţie vocaţională. Pe piaţa forţei de muncă trebuie să îşi găsească locul atât tinerii cât şi cei mai în vârstă şi cei cu dizabilităţi fizice. Toţi pot fi membrii activi ai societăţii dacă asigurăm condiţiile potrivite”. Acesta a mai ţinut să sublinieze că una dintre cele mai mari provocări ale erei noastre este restabilirea valorii muncii cinstite.

În opinia eurodeputatului UDMR criza economică a mărit importanţa întreprinderilor mici şi mijlocii. Acesta a relatat că de la criza multinaţionalului Nokia, care alcătuia 4% din economia Finlandei, până şi ţările scandinave ştiu că un echilibru economic sustenabil se bazează pe IMM-uri.  Sógor a mai arătat faptul că în Uniunea Europeană sunt 23 de milioane de întreprinderi mici şi mijlocii care angajează 87 milioane de oameni, deşi o singură firmă nu are mai mult de 10 angajaţi. ”Pe lângă educaţie şi sănătate trebuie sprijinite IMM-urile, trebuie ajutate în a fi sustenabile şi trebuie stimulat antreprenoriatul. Managementul afacerilor şi antreprenoriatul trebuie învăţat încă din liceu, acest lucru este inclus şi în Planul de Acţiune pentru Antreprenoriat 2020 (Entrepreneurship 2020 Action Plan) publicat de Comisia Europeană”, şi-a încheiat prezentarea eurodeputatul.

Timp de mai mult de zece ani, Csaba Sógor sprijină în mod susţinut evenimentul anual al Fundaţiei Calasanctius de promovare a gândirii economice şi a planificării în afaceri, Programul de Afaceri pentru Tineret.

pe aceeași temă

Hírlevél